Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Probace a mediace (KSS / FPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FPR - Probace a mediace, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zákonné vymezení mediace jako dobrovolného mimosoudního způsobu projednání sporu2. Aplikace mediace do různých oblastí společenské praxe3. Možnosti mediace ve výkonu trestu odnětí svobody

Získané způsobilosti

Zákonné vymezení mediace jako dobrovolného mimosoudního způsobu projednání sporu (základní principy; fáze mediačního procesu; faktory ovlivňující výsledek mediace; kompetence mediátora; formy mediace; techniky usnadňující věcné řešení konfliktů). Aplikace mediace do různých oblastí společenské praxe (mediace v sociální práci - role sociálních pracovníků; principy sociální inkluze a restorativní justice - Amsterodamská smlouva; sociální politika EU, její hlavní záměry v rámci Probační a mediační služby). Možnosti mediace ve výkonu trestu odnětí svobody (mediace jako forma vyrovnání se s minulostí a práce na nápravě škod; kritéria pro mediaci z hlediska odsouzených; funkce mediačního procesu; mediace jako předstupeň podmíněného propuštění ...).

Literatura

SOTOLÁŘ, A., PÚRY, F., ŠÁMAL, P. Alternativní řešení trestních věcí v praxi. Praha: C. H. Beck, 2000. ISBN 80-7179-350-7.HOLÁ, L. Mediace: způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha, Grada, 2003. ISBN 80-247-0467-6.ÚLEHLA, I. Umění pomáhat: učebnice metod sociální praxe. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-36-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.