Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syndrom vyhoření (KSS / FSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FSY - Syndrom vyhoření, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů (syndrom vyhoření, stres, deprese, únava, příčiny syndromu vyhoření a jeho rizikové faktory)2. Procesuální stránka syndromu vyhoření3. Objekt syndromu vyhoření - pomáhající profesionál4. Prevence a náprava syndromu vyhoření5. Metody měření úrovně psychického vyčerpání, testování zátěže pomáhajících profesionálů, reflexe výstupů testování, abreakce a relaxace

Získané způsobilosti

V rámci disciplíny se studenti seznámí se základními pojmy, které se vztahují k oblasti pracovního zatížení pomáhajících profesí. Vymezení základních pojmů (syndrom vyhoření, stres, deprese, únava, příčiny syndromu vyhoření a jeho rizikové faktory). Procesuální stránka syndromu vyhoření (fáze vzniku syndromu vyhoření, projevové roviny syndromu vyhoření). Objekt syndromu vyhoření - pomáhající profesionál (příčiny zvýšeného rizika syndromu vyhoření u pomáhajících profesí, pomáhající profese a workoholismus, systémové tlaky a odpovědnost k instituci sociální práce). Prevence a náprava syndromu vyhoření (program prevence syndromu vyhoření, protistresové typy, zásady duševní a pracovní hygieny, následky syndromu vyhoření, léčba). Praktická a sebepoznávací část kurzu se věnuje metodám měření úrovně psychického vyčerpání, testování zátěže pomáhajících profesionálů, reflexi výstupů testování, abreakci a relaxaci.

Literatura

HENNIG, C., KELLLER, G. Antistresový program pro učitele. Praha: Portál, 1996. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak neztratit nadšení. Praha: Grada, 1998. ISBN 80-7169-551-3.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.WIEDENOVÁ, M. Psychohygiena. Liberec: TUL, 1998. ŠVINGALOVÁ, D. Stres a "vyhoření" u profesionálů pracujících s lidmi. Liberec: TU Liberec, 2006. ISBN 80-7372-105-8.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.