Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy viktimologie (KSS / FVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FVI - Základy viktimologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Viktimologie a její postavení v systému věd2. Historie viktimologie3. Klasifikace obětí, psychologie oběti, zacházení s obětí4. Viktimologie v penitenciární praxi, péče o oběti trestných činů

Získané způsobilosti

Viktimologie a její postavení v systému věd (viktimologie a její vztah k dalším disciplínám; předmět zkoumání; základní pojmy; oběť primární a sekundární; primární, sekundární a terciární viktimizace ...). Historie viktimologie. Klasifikace obětí. Psychologie oběti. Zacházení s obětí (ze strany policie, soudu, znalců apod. - nikoliv ze strany pachatele; zacházení s oběťmi násilných a sexuálních trestných činů; dítě jako oběť; oběti domácího násilí; oběti šikany; specifické skupiny obětí a zacházení s nimi - staří lidé, lidé s psychickými problémy, lidé s mentálním postižením apod.). Viktimologie v penitenciární praxi. Péče o oběti trestných činů a jiných nepříznivých životních událostí.

Literatura

ČÍRTKOVÁ, L. Forenzní psychologie. Plzeň, Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-86-4.SOCHŮREK, J. Nástin vybraných problémů viktimologie. Liberec: TU Liberec, 2003. ISBN 80-7083-745-4.NETÍK, K., NETÍKOVÁ, D., HÁJEK, S. Psychologie v právu. Praha, C.H.Beck, 1997. ISBN 80-7179-177-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.