Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Forenzní psychologie a viktimologie (KSS / KEF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KEF - Forenzní psychologie a viktimologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Forenzní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína2. Psychologie výslechu a výpovědi - osobnost vyslýchaného, výslech oběti, výslech svědka, zvláštnosti výslechu dítěte3. Agrese a agresivita - druhy agresí a agresivního chování4. Kriminální psychopatologie5. Šikana z pohledu forenzní psychologie

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybranými teoretickými aspekty forenzní psychologie jako vědy. Vedle základních informací z oblasti kriminologické a soudní psychologie je kladen důraz zejména na některé aspekty kriminalistické, penitenciární a postpenitenciární psychologie. Z hlediska potřeb speciálního pedagoga jsou zvláště rozvíjeny poznatky o psychologických zásadách výslechové situace (zde nikoliv ve smyslu přípravného řízení trestního) jako metody získávání informací v problémových a svízelných situacích, hodnocení výpovědi (vztah k přesnosti a ke lži). Pozornost je věnována i forenzní problematice agrese a agresivního chování, zvláštní pozornost pak roli a významu forenzní psychologie při prevenci zločinnosti.

Literatura

HERETIK, A. Forenzná psychologia. Bratislava SPN, 2004. ISBN 80-10-00341-7.Sochůrek, J. Nástin vybraných problémů forenzní psychologie. I. díl, TU, Liberec 2003. &, &. Sochůrek, J. Nástin vybraných problémů forenzní psychologie. II. díl, TU, Liberec 2003. Sochůrek, J. Nástin vybraných problémů viktimologie. TU, Liberec 2003. &, &. SPURNÝ, J. Psychologie výslechu. Praha Portál, 2003. ISBN 80-7178-846-5.Vágnerová, M. Psychopatologie pro pracovníky policie a vězeňské služby I.a II.díl. Liberec: Technická Univerzita v Liberci, 2003. &, &. GILLERNOVÁ, I., BOUKALOVÁ, H. Vybrané kapitoly z kriminalistické psychologie. Praha Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1293-3.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.