Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Penologie a sociálně právní ochrana (KSS / KEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KEO - Penologie a sociálně právní ochrana, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Penologie jako věda o trestu a trestání.2.Mezinárodní úmluvy o zacházení s vězněnými3.Teorie a praxe zacházení s vězněnými4.Programy zacházení5.Negativní jevy ve vězení a jejich prevence (šikana, prezentace negativních hodnot a norem, tzv. ?druhý život?)6.Sociálně právní ochrana

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybranými teoretickými aspekty trestu a trestání jak v pojetí výchovném (pedagogickém), tak jako s nástrojem společnosti k dodržování a respektování jejích hodnot a norem. Seznámí se s moderními zásadami penitenciárního zacházení s vězni s akcentem na lidská práva, individualizaci a zvláštní formy zacházení s vězni se specifickými potřebami. Předmět se rovněž věnuje poznání zvláštnosti vězení, výchovného zacházení s vězni, spolupráce s rodinami vězněných. Seznamuje studující i s odvrácenou stranou vězení, jako jsou šikana, působení negativních hodnot a norem vězněné subkultury a možnosti prevence těchto nežádoucích jevů.

Literatura

FLEGL, V. Minimální standardní pravidla pro zacházení s vězněnými osobami. Praha Spektrum, 1990. BAJCURA, L. Nástin periodizace dějin vězeňství v českých zemích v letech 1945-1989. Praha České vězeňství, 1999. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pracovníky policie a vězeňské služby I. a II. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2003. ISBN 80-7083-702-0.http://kss.fp.tul.czČERNÍKOVÁ, V. a kol. Sociální ochrana, terciární prevence, její možnosti a limity. Plzeň Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-138-0.KOZOŇ. A. Špecifiká zaobchádzania s odsúdenými vo väzení. Trnava Personál Kolsuntant, 2006. ISBN ISBN 80-969455-8-.SOCHŮREK, J. Úvod do penologie. Liberec: TU Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-287-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.