Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znakový jazyk 2 (KSS / KLJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KLJ - Znakový jazyk 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifické znaky gramatických rysů českého znakového jazyka související s jeho simultánností a prostorovostí (nemanuální složky znaků, orální komponenty, klasifikátory), vyjadřování času, slovesa aj. ve znakovém jazyceZápis znakového jazyka - SignWritingHistorie vývoje znakového jazyka, národní znakové jazykyPřirozené osvojování znakového jazyka u prelingválně neslyšících v rodině s neslyšícími rodičiOsvojování znakového jazyka u prelingválně neslyšících v rodině se slyšícími rodičiBilingvální výchovaVýuka znakového jazyka dětí v institucích, profesní výuka znakového jazyka referenčních osobStudium znakového jazyka na VŠ, studium ve znakovém jazyceKultura NeslyšícíchSdružení, informační portály o světě n(N)eslyšíchPraktické ukázky komunikace znakovým jazykem u dospělých osob, dětíPraktické ukázky práce s dítětem se sluchovým postižením při osvojování znakového jazyka (s rozdílným mateřským jazykem rodiny)

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřen na bližší seznámení se specifiky znakového jazyka, s historií vývoje znakového jazyka, s problematikou a možnostmi osvojování, výuky a studia znakového jazyka u různých věkových i jazykových skupin. V předmětu se studenti blíže seznámí s kulturou Neslyšících, naučí se orientovat v informačních portálech, zaměřených na svět n(N)eslyšících. Součástí předmětu budou praktické ukázky komunikace znakovým jazykem, ukázky práce s dítětem se sluchovým postižením při osvojování znakového jazyka i přirozená komunikace neslyšících se svým dítětem v počátcích jeho jazykového vývoje.

Literatura

KRAHULCOVÁ, B. Komunikace sluchově postižených. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0329-2.MACUROVÁ, A. Poznáváme český znakový jazyk II. In: Speciální pedagogika, 11, 5. s. 285 - 295. 2001. MOTEJZÍKOVÁ, J. Poznáváme český znakový jazyk. Specifické znaky. In: Speciální pedagogika. Roč. 13, č. 3. s. 218-226. Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1990. MACUROVÁ, A. Proč a jak zapisovat znaky českého znakového jazyka. Speciální pedagogika. 6, 1. s. 5-19. FREEMAN, R. D., CARBIN, C. F., BOESE, R. J. Tvé dítě neslyší? Průvodce pro všechny, kteří pečují o neslyšící děti. Praha: FRPSP, 1992. RUŽIČKOVÁ, M. Učíme se českou znakovou řeč. Praha Septima, 1997. ISBN 80-7216-029-X.POTMĚŠIL, M. Všeobecný slovník českého znakového jazyka. Praha: Fortuna, 2002. ISBN 80-7168-800-2.MRZÍLKOVÁ, E., OSTATKOVÁ, M., OSTATEK. V. Základy české znakové řeči I. Jinočany: H + H, 1993. ISBN 80-85467-45-3.LANGER, J.; PTÁČEK, V.; DVOŘÁK, K. Znaková zásoba českého znakového jazyka (3. a 4. díl). Publikace se dvěma přiloženými CD-ROMy. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN ISBN 80-244-1114-.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Věra Strnadová

Vyučující

Mgr. Věra StrnadováMgr. Roman Vránek