Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Surdopedie 1 (KSS / KLX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KLX - Surdopedie 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika sluchového postižení v raném a dětském věku z hlediska komunikace, technických možností kompenzace sluchové ztráty, didaktických a výchovných opatření.Ontogeneze řeči dětí se sluchovými vadami (s lehkým sluchovým postižením, s těžkým sluchovým postižením).Ontogeneze řeči prelingválně a postlingválně sluchově postižených. Problematika vývoje řeči a komunikačních systémů později ohluchlých osob.Děti s více vadami, poruchy sluchu a intelektu, porucha sluchu a zraku, poruchy sluchu a tělesná postižení, souběžné poruchy chování a učení.Základy komunikačního systému v dětském věku u sluchově postižených.Mluvená (orální, hlásková, zvuková) řeč sluchově postižených. Kompenzační činitele: zrakový analyzátor, hmatový analyzátor, kinestetické vnímání a čití, taktilně-vibrační vnímání a čití.Charakteristika mluvené řeči u sluchově postižených: mluvní technika, morfologicko-syntaktická rovina, lexikálně-sémantická rovina, foneticko-fonologická rovina.Tvoření a rozvoj orální řeči u sluchově postižených. Význam kompenzačních mechanizmů při vyvozování artikulace jednotlivých hlásek. Stupeň a typ sluchové vady ve vztahu k artikulaci.Odezírání řeči: pojem, význam a podmínky odezírání, stupně a složky odezírání.Prstové abecedy: metodika nácviku daktylní komunikace, možnosti jejího využití.Písemné dorozumívání: globální čtení, daktylní čtení, analyticko-syntetické čtení, psaná řeč jako forma dorozumívání sluchově postižených. Pomocné artikulační metody.Technické prostředky a pomůcky tvoření a rozvoje orální řeči sluchově postižených.Současný systém škol a forem vzdělávání sluchově postižených žáků.Legislativa ve vztahu ke sluchově postiženým a jejich integraci - školský zákon, Vyhláška č. 116/2011 Sb. a č. 147/2011 Sb.

Získané způsobilosti

Studenti se v předmětu seznámí s raným vývojem dítěte prelingválně neslyšícího, jeho projevy, vývojem řeči a možnostmi intervence, realizací vhodných opatření a volbou vhodné komunikační metody či komunikačních metod. Obdobně je předmět zaměřen také na raný věk, předškolní a školní věk dětí postlingválně sluchově postižených a jejich vývoj řeči, volbu vhodné komunikační metody a rozvoj mluvené řeči v případech, kdy je to možné a vhodné. Cílem předmětu je, aby studenti pochopili specifika sluchově postižených dětí, variabilitu jejich projevů a potřeb v závislosti na typu a stupni sluchového postižení.

Literatura

BAREŠOVÁ, J., HRUBÝ, J. Didaktické a technické pomůcky pro sluchově postižené v MŠ a ZŠ. Praha:Septima, 1999. ISBN 80-7216-105-9.STRNADOVÁ, V. Hluchota a jazyková komunikace. Praha: Univerzita Karlova, 1998. JANOTOVÁ, N. Kapitoly o integraci sluchově postižených dětí. Praha, Septima, 1996. ISBN 80-85801-81-7.nullHRUBÝ, J. Průvodce neslyšících a nedoslýchavých I. a II. díl. Praha Septima, 1997. ISBN 80-7216-075-3.VANĚČKOVÁ, V. Příprava na čtení sluchově postižených dětí v předškolním věku. Praha, Septima, 1996. ISBN 80-85801-82-5.HOLMANOVÁ, J. Raná péče o dítě se sluchovým postižením. Praha, Septima, 2005. ISBN 80-7216-213-6.LECHTA, V. Symptomatické poruchy řeči u dětí. Praha: Portál, 2002. HRUBÝ, J. Uvedení do problematiky sluchového postižení. STRNADOVÁ, V. Úvod do surdopedie. Liberec: TU v Liberci, 2002. ISBN 80-7083-564-8.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.