Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie a neurologie (KSS / KNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KNE - Psychiatrie a neurologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy funkční neuroanatomieZáklady obecné neurologie. Patofyziologie pyramidového a extrapyramidového systému (obrny, dyskinézy), patofyziologie mozečku a vestibulárních funkcí. Integrace motoriky a její poruchy (apraxie). RF a porucha jeho funkcí. Vědomí a jeho poruchy. Bdění, spánek, EEG.Základy speciální neurologie. CMP, traumata nervového systému, degenerativní onemocnění nervového systému - příčiny, reedukace, resocializace, prevence. Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění nervového systému - příčiny, klinické formy, diagnóza, restituce, rehabilitace, reedukace, resocializace, prevence. Bolesti hlavy.Neurologická onemocnění v raných etapách vývoje člověka. Psychický vývoj - vymezení pojmu, činitelé, mechanismy, periodizace, základní zákonitosti. Psychické zvláštnosti jednotlivých vývojových období.Psychické funkce a jejich poruchy jako základ pro pochopení duševních poruch. Symptomatologie a syndromologie v základních okruzích poruch psychických funkcí.Psychické poruchy v dětském věku, neurobiologické aspekty u vybraných onemocnění (ADHD, dětský autismus, Tourettův syndrom, dětská schizofrenie).Aktuální trendy v oboru. Význam molekulárně-genetických studií a zobrazovacích studií mozku u neurovývojových poruch.Teoretické orientační zvládnutí psychofarmakoterapie u vybraných nozologických jednotek v pedopsychiatrii.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je poskytnout základní poznatky z obecné psychiatrie a neurologie, které by studentovi umožnily získané poznatky zařadit do širšího poznatkového rámce. Studenti porozumí psychiatrickému a neurologickému vyšetření a metodám léčby včetně odborné spolupráce s neurology, psychiatry a psychiatrickými zařízeními.

Literatura

PREISS, M., KUČEROVÁ, H. a kol. Neuropsychologie v psychiatrii. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1460-4.HÖSCHL C., LIBIGER J., ŠVESTKA J. Psychiatrie. Praha:Tigis, 2004. ISBN 80-900130-7-4.ŠLAPAL, R. Vývojová neurologie pro speciální pedagogy. Brno: Paido, 2007. ISBN 9788073151607.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Jitka Pejřimovská