Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe se supervizí (KSS / KO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KO1 - Odborná praxe se supervizí, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student si povede o průběhu odborné praxe se supervizí písemné záznamy v deníku praxe včetně:charakteristiky speciálně pedagogického zařízenípedagogické dokumentace speciálně pedagogického zařízenípřípravy mikrovýstupů (plán činnosti, prostředky k jeho realizaci)popisu průběhu edukační činnosti (místo, čas, pomůcky, velikost skupiny, specifika skupiny, specifika jedinců se speciálními potřebami)analýzy a evaluace vlastní edukační činnosti (realizace činnosti - zvládání zátěžových situací, změny metod práce, způsoby řešení problémů, využití kooperace členů skupiny)náměty pro zlepšení edukace a péče u jedinců se speciálními potřebami ve speciálně pedagogickém zařízení a ve vlastní edukační činnostihodnocení studenta supervizoremPísemné záznamy budou součástí portfolia studenta. Portfolio bude student obhajovat při ukončení předmětu Odborná praxe se supervizí.

Získané způsobilosti

Odborná praxe se supervizí 1 bude probíhat v zimním semestru 2. ročníku v rozsahu 40 hodin. Student tuto praxi vykoná ve speciálně pedagogickém zařízení pro jedince se speciálními potřebami dle své první specializace, kterou si zvolil. Praxe bude probíhat formou mikrovýstupů (tj. patnácti až dvacetiminutových bloků), na které se předem student připraví a následně je zrealizuje se skupinou jedinců (dětí, žáků, dospělých, klientů), popř. s jednotlivcem. Student bude pracovat pod vedením supervizora. Supervizi je třeba vnímat jako způsob korekce profesionálního a profesního chování a jako nástroj osobního i profesního růstu pedagoga. V rámci odborné praxe se supervizí studenti mohou ověřovat a následně korigovat své teoretické znalosti i praktické dovednosti, které si v průběhu studia postupně osvojují. Supervize je prováděna v malých skupinách, což umožňuje supervizorovi, který ji vede, aby účelně využil skupinové dynamiky a skupinové formy supervize.Cílem praktické výuky je, aby si studenti osvojili praktické dovednosti ve vybrané oblasti speciální pedagogiky. Na základě spojení znalostí teoretické výuky a dovedností výuky praktické si student osvojí a osvědčí kompetence v pedagogické práci, které pak v průběhu praxe osvědčuje a reflektuje. Osvojení kompetencí speciálního pedagoga je základním předpokladem pro identifikaci s profesí, jejími hodnotami a etikou.

Literatura

Pokyny a formuláře pro výkon praxe budou mít studenti zveřejněny na e-learningovém portálu Moodle (http://moodle.fp.tul.cz). HAVRDOVÁ, Z., HAJNÝ, M. Praktická supervize. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-532-1.Hawkins, P., Shohet, R. Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004. Praha, 2004. ISBN 80-7178-715-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.