Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe (KSS / KPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KPR - Odborná praxe, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student si povede o průběhu odborné praxe písemné záznamy v deníku praxe včetně:charakteristiky speciálně pedagogického zařízenípedagogické dokumentace speciálně pedagogického zařízeníúdaje z průběhu náslechůanalýza náslechů (např. metody a formy práce, míra respektování potřeb jedinců se speciálními potřebami, individuální přístup a příklady jeho naplňování, způsoby hodnocení jedinců se speciálními potřebami, zvládání konfliktů a zátěžových situací, osobnost pedagoga a jeho autorita, soudržnost skupiny)náměty pro zlepšení edukace nebo péče o jedince se speciálními potřebami ve speciálně pedagogickém zařízení

Získané způsobilosti

Odborná praxe bude probíhat v letním semestru 1. ročníku v rozsahu 20 hodin. Student tuto praxi vykoná ve speciálně pedagogickém zařízení (např. na běžné základní škole, základní škole určené pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, běžné mateřské škole nebo mateřské škole pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, přípravném stupni základní školy speciální, přípravné třídě základní školy, v dětském domově se školou, dětském domově, středisku výchovné péče, středisku rané péče, domově pro osoby se zdravotním postižením, stacionáři, centru služeb pro zdravotně postižené, speciálně pedagogickém centru apod.). Při výběru zařízení pro výkon praxe student přihlíží ke zvoleným specializacím. Student je veden a má možnost konzultací individuálně s vedoucím praxe. Praxe bude probíhat formou náslechů. Student v průběhu praxe se seznámí s chodem pracoviště, specifiky vyplývajícími z edukace a péče o jedince se speciálními potřebami, metodami práce, pedagogickou dokumentací. Student může být pověřen v průběhu náslechů výkonem pomocných edukačních prací na pokyn pedagogického pracovníka zařízení, ve kterém praxi vykonává. Písemné záznamy budou součástí portfolia studenta.

Literatura

KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.VÍTKOVÁ, M. Otázky speciálně pedagogického poradenství : základy, teorie, praxe. Brno: MSD, 2004. NELEŠOVSKÁ, A. Pedagogická komunikace v teorii a praxi. Praha, Grada, 2005. ISBN 80-247-0738-.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.