Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální exkluze (KSS / KXEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KXEX - Sociální exkluze, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mezinárodní migrace - důsledky pro migranty i cílovou společnost; sociální exkluze2. Hlavní teoretické přístupy k problematice přistěhovalectví a sociální exkluze a praktická opatření (politiky)3. Příčiny a důsledky migrace, typy sociálního vyloučení, příčiny, důsledky a dimenze4. Problematika identity, asimilace, integrace, multikulturalismu, diskriminace a xenofobie5. Stav migrace v České republice

Získané způsobilosti

Obsahovou náplní předmětu je problematika mezinárodní migrace s důrazem na její důsledky pro migranty i cílovou společnost. Migrace je v rámci předmětu postavena do spojitosti se sociální exkluzí. Předmět studentům představí migraci jakožto jeden z významných aspektů globalizovaného světa, hlavní teoretické přístupy k problematice přistěhovalectví a sociální exkluze a praktická opatření (politiky). Vysvětleny budou obecné příčiny a důsledky migrace na úrovni individuální i společenské, typy sociálního vyloučení, jeho příčiny, důsledky a dimenze. Postižena bude rovněž problematika identity, asimilace, integrace, multikulturalismu, diskriminace a xenofobie. Dále se studenti seznámí se stavem migrace v České republice, tj. se změnou migračních toků, charakteristikou přistěhovalectví do České republiky i s jeho společenskými, ekonomickými, politickými a právními důsledky.

Literatura

BARGEL, M., MÜHLPACHR, P. a kol. Inkluze versus exkluze - dilema sociální patologie. Brno: Institut mezioborových studií, 2010. ISBN 978-80-87182-12-3.SCHEU, H. CH. Migrace a kulturní konflikty. Praha: Auditorium, 2011. ISBN 978-80-87284-07-0.SARTORI, G. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci: esej o multietnické společnosti. Praha: Dokořán, 2005. ISBN 80-7363-022-2.POSPÍŠIL, I. Práva národnostních menšin: mezi univerzalismem lidských práv a partikularismem skupinových odlišností. Praha: Eurolex Bohemia, 2006. ISBN 80-86861-97-X.BARŠOVÁ, A., BARŠA, P. Přistěhovalectví a liberální stát : imigrační a integrační politiky v USA, západní Evropě a Česku. Brno: MU Brno, 2005. ISBN 80-210-3875-6.KELLER, J. Tři sociální světy: sociální struktura postindustriální společnosti. Praha: Sociologické nakladatelství , 2011. ISBN 978-80-7419-044-5.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

Mgr. Jan Jihlavec