Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do adiktologie (KSS / LAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LAD - Úvod do adiktologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy problematiky adiktologie2. Psychotropní látky a jejich účinky3. Specifické skupiny klientů - děti a mladiství; ženy a genderová specifika žen; muži a genderová specifika mužů; závislé matky s dětmi; uživatelé v konfliktu se zákonem4. Systém péče o závislé a jeho složky

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základy problematiky adiktologie, včetně vymezení nezbytných pojmů a definic z této oblasti. Studentům jsou podány přehledné informace o psychotropních látkách a jejich účincích a dále informace charakterizující specifické skupiny klientů - děti a mladiství; ženy a genderová specifika žen; muži a genderová specifika mužů; závislé matky s dětmi; uživatelé v konfliktu se zákonem. Studentům je představen systém péče o závislé a jeho složky; Harm-reduction; nízkoprahové služby; poradenství v terénní a kontaktní práci; poradenství a práce s motivací; základy zvládání akutních intoxikací.

Literatura

JEDLIČKA, R. ET AL. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha: Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.KALINA, K. ET AL. Drogy a drogové závislosti I. Praha: Úřad vlády ČR, 2003. ISBN 80-86734-05-6.KALINA, K. ET AL. Drogy a drogové závislosti II. Praha: Úřad vlády ČR, 2003. ISBN 80-86734-05-6.MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-771-X.NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2007. KALINA, K. ET AL. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1411-0.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.