Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktivizace v sociální práci (KSS / LAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LAK - Aktivizace v sociální práci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů a definic z oblasti aktivizace v sociální práci s klienty2. Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi3. Praktický nácvik komunikace s klientem4. Možnosti a meze sociální pomoci, zásady zpracování sociální diagnózy, etika práce s klientem a objektivita hodnotitele

Získané způsobilosti

Studentům je podán základní přehled a vymezení nezbytných pojmů a definic z oblasti aktivizace v sociální práci s klienty, kteří vlivem nepříznivé sociální situace nejsou schopni adekvátně zajistit funkci rodiny a výchovu dětí. Studenti se seznámí se sociálně aktivizačními službami pro rodiny s dětmi (pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů, výchovné, aktivizační a vzdělávací činnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické činnosti). V rámci semináře se studenti zaměří na praktický nácvik komunikace s klientem, možnosti a meze sociální pomoci, zásady zpracování sociální diagnózy, možnosti a meze prevence a na možnosti budování vztahů mezi pomáhajícími pracovníky rodinou. V nepolední řadě bude nastíněna etika práce s klientem a objektivita hodnotitele.

Literatura

BECHYŇOVÁ,V., KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-392-5.ČERNÍKOVÁ, V. Sociální ochrana. Praha, Policejní akademie, 2005. ISBN 80-7251-207-2.MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha: SLON, 2002. ISBN 80-86429-05-9.BAŠTECKÁ, B. ET AL. Terénní krizová práce. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0708-X.RUPPERT, F. Trauma a rodinné konstelace. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-367-3.MATOUŠEK, O. A KOL. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.