Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multicultural Perspectives of Dis. (KSS / LBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LBC - Multicultural Perspectives of Dis., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy (zdravotní postižení, handicap, zdravotní znevýhodnění ad.; změna schopností)2. Pojetí zdravotního postižení (diskriminace, oprese; stigma, marginalizace; integrace, kompenzace, inkluze)3. Instituce kompenzace postižení, humanizace péče o osoby se zdravotním postižením4. Kultura a subkultura jako rámec života s postižením, prognóza budoucího soužití subkultur

Získané způsobilosti

Základní pojmy (zdravotní postižení, handicap, zdravotní znevýhodnění ad.; změna schopností). Pojetí zdravotního postižení (diskriminace, oprese; stigma, marginalizace; integrace, kompenzace, inkluze). Instituce kompenzace postižení (ústavní péče, domácí péče, ambulantní péče ad.). Humanizace péče o osoby se zdravotním postižením (speciální potřeby a jejich naplňování; individuální péče; ucelená rehabilitace; osobní asistence; odlehčovací péče ad.). Kultura a subkultura jako rámec života s postižením (kultura evropského prostoru; hodnota člověka a způsoby a limity jejího definování; subkultura lidí se zdravotním postižením ad.). Prognóza budoucího soužití subkultur (modely soužití osob s postižením a bez něj; asimilace, separace, manipulace, pluralismus, ignorace ad.).

Literatura

SWAIN, J. FRENCH, S. CAMERON, C. Controversial Issues in a Disabling Society. Buckingham-Philadelphia: Open University Press, 2003. ISBN 0335209041.BROWN, K., RUTTER, L. Critical Thinking for Social Work. Exeter: Learning Matters Ltd., 2006. ISBN 1-844450-49-X.Priestley, M. Disability. A Life Course Approach. Leeds University, 2003. SNOWLING, M. Dyslexia. Oxford: Blackwell Publishers, 2000. ISBN 0631205748.GATES, B. (ED.). Learning Disabilities Toward Inclusion. London: Churchill Livingstone, 2007. ISBN 978-0443101984.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.