Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy penologické psychiatrie (KSS / LCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LCH - Základy penologické psychiatrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy (vymezení psychiatrie a penologické psychiatrie jako oboru a hraničního oboru; historie penologické psychiatrie; stručný přehled jednotlivých psychických poruch)2. Specifika penologické psychiatrie3. Typologie osobnosti pachatele a vězně4. Terapeutické metody

Získané způsobilosti

Základní pojmy (vymezení psychiatrie a penologické psychiatrie jako oboru a hraničního oboru; historie penologické psychiatrie; stručný přehled jednotlivých psychických poruch). Specifika penologické psychiatrie (nejčastější psychické poruchy objevující se ve vazbě; duševní poruchy, neurózy, stavy zmatenosti, delirózní a psychotické stavy vyvolané účinkem psychoaktivních látek, psychogenní paranoidní psychóza - vazbové psychózy, pseudodemence, Ganserův syndrom, účelové tendence, agrese, autoagrese, automutilace, sebevražedné jednání...). Typologie osobnosti pachatele a vězně (specifické poruchy osobnosti; možnosti nápravy delikventů). Terapeutické metody (krizová intervence; užití a účinky psychoterapie; farmakoterapie; využívání léčebných metod v penitenciárním prostřední; korektivní socializace; vliv prizonizace...).

Literatura

BEER, M. D., PEREIRA, S. M., PATON, C. Intenzivní péče v psychiatrii. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0363-7.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.PAVLOVSKÝ, P. A KOL. Soudní psychiatrie a psychologie. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2618-2.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.