Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a drogová prevence (KSS / LDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LDG - Sociální a drogová prevence, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled metod, forem, způsobů, organizací a institucí zabývajících se preventivními programy v sociální a penitenciární oblasti2. Obecná a teoretická východiska, základní pojmy3. Sociální a drogová prevence - její formy, realizace a možnosti při práci s rizikovými jedinci a skupinami4. Kompetence a kooperace jednotlivých zařízení v preventivní a profylaktické činnosti5. Sociální a drogová prevence v rámci penitenciární a postpenitenciární péče

Získané způsobilosti

Studentům je podán přehled metod, forem, způsobů, organizací a institucí zabývajících se preventivními programy v sociální a penitenciární oblasti s důrazem na prevenci sociálně patologických jevů včetně zneužívání alkoholu a nealkoholových drog. Obecná a teoretická východiska, základní pojmy. Sociální a drogová prevence - její formy, realizace a možnosti při práci s rizikovými jedinci a skupinami; státní, nestátní a charitativní organizace v oblasti sociální a drogové prevence; kurátorská činnost, streetwork, peer-programy, krizová intervence; poradenství, práce s rodinou; specifika sociokulturního handicapu; metodika vypracování a realizace preventivních programů. Kompetence a kooperace jednotlivých zařízení či orgánů v preventivní a profylaktické činnosti; terapeutické a léčebné zacházení se závislými na alkoholu a drogách; relapsy a jejich prevence. Sociální a drogová prevence v rámci penitenciární a postpenitenciární péče. Úkoly a role státních, nestátních a charitativních organizací při prevenci relapsu a recidivy.

Literatura

PRESL, J. Drogová závislost. Praha: Maxdorf, 1994. ISBN 80-85800-25-X.KOŤA, J., JEDLIČKA, R. Konec dvacátého století a drogová závislost. Mládež, drogy společnost. Praha: PedF UK, 1997. ISBN 0862-4451.BEDNÁŘOVÁ, Z., PELECH, L. Slabikář sociální práce na ulici. Brno: Doplněk, 2003. ISBN 80-7239-148-8.MATOUŠEK, O. a kol. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.