Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy forenzní psychologie (KSS / LFO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LFO - Základy forenzní psychologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů (forenzní psychologie, její místo v soustavě psychologických disciplín; vznik, vývoj a stručná historie forenzní psychologie)2. Agrese a agresivita3. Úvod do kriminální psychopatologie4. Forenzně psychologická problematika specifických skupin5. Vybrané disciplíny forenzní psychologie: Kriminalistická psychologie; soudní psychologie; penitenciární psychologie; postpenitenciární psychologie

Získané způsobilosti

Teoretická východiska a vymezení základních pojmů (forenzní psychologie - vymezení, předmět, cíl, její místo v soustavě psychologických disciplín; vznik, vývoj a stručná historie forenzní psychologie). Agrese a agresivita (kriminální agrese, benigní a maligní agrese, agresivita, hostilita, hněv; emocionální a instrumentální agrese; užití agrese v práci policisty a zaměstnance vězeňské služby; sebeobrana; zákrok k obraně jiné osoby). Úvod do kriminální psychopatologie (duševní poruchy a kriminalita; poruchy chování, poruchy osobnosti a parafilie z hlediska forenzní psychologie; kriminalita a mentální retardace). Forenzně psychologická problematika specifických skupin (kriminalita dětí, mladistvých, žen, tzv. "bílých límečků", "drogová" kriminalita).Vybrané disciplíny forenzní psychologie: Kriminalistická psychologie; Soudní psychologie; Penitenciární psychologie, ). Postpenitenciární psychologie.

Literatura

ČÍRTKOVÁ, L. Forenzní psychologie. Plzeň, Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-86-4.SOCHŮREK, J. Nástin vybraných problémů forenzní psychologie. I. Díl. Liberec: TU Liberec, 2003. ISBN 80-7083-679-2.SOCHŮREK, J. Nástin vybraných problémů forenzní psychologie. II. Díl. Liberec: TU Liberec, 2003. ISBN 80-7083-680-6.NETÍK, K., NETÍKOVÁ, D., HÁJEK, S. Psychologie v právu. Praha, C.H.Beck, 1997. ISBN 80-7179-177-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.