Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky 1 (KSS / LG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LG1 - Základy speciální pedagogiky 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Speciální pedagogika (vymezení pojmu, předmět, cíl, základní pojmy, obory, speciálně pedagogická terminologie)2. Historický vývoj speciální pedagogiky a současnost3. Etiologie zdravotního postižení, charakteristika a klasifikace osob se zdravotním postižením4. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte5. Specifické poruchy učení a chování (ADD, ADHD)6. Vícenásobná postižení a záchvatová onemocnění7. Rodina a její význam pro rozvoj jedince s handicapem

Získané způsobilosti

Speciální pedagogika (vymezení pojmu, předmět, cíl, základní pojmy, obory, speciálně pedagogická terminologie, související vědní disciplíny a mezioborové vztahy, handicap ...). Historický vývoj speciální pedagogiky a současnost. Etiologie zdravotního postižení. Charakteristika a klasifikace osob se zdravotním postižením. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. Specifické poruchy učení a chování (ADD, ADHD). Vícenásobná postižení a záchvatová onemocnění. Rodina a její význam pro rozvoj jedince s handicapem.

Literatura

HOUSAROVÁ, B. (ed.). Speciálněpedagogická čítanka. Praha: UK - PedF, 2003. ISBN 80-7290-109-5.MICHALOVÁ, Z. Speciální pedagogika. I. díl. Terminologická vymezení. Liberec: TU v Liberci, 2006. ISBN 80-7372-104-0.TITZL, B. Tradice, kořeny a vznik české speciální pedagogiky. pedagogika. 2000, roč. 10, č. 2. 2000. ISBN 1211-2720.PEŠATOVÁ, I., ŠVINGALOVÁ, D. Úvod do speciálně pedagogické a sociální problematiky. Liberec: TUL, 2005. VÁGNEROVÁ, M. Úvod do vývojové psychopatologie III. Vzdělávací handicap - postižení schopností nezbytných k učení. Liberec: TUL, 2005. VÁGNEROVÁ, M. Úvod do vývojové psychopatologie IV. Poruchy adaptace. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2003. ISBN 80-7083-766-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.