Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy gerontologie a geriatrie (KSS / LGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LGG - Základy gerontologie a geriatrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy gerontologie a geriatrie2. Demografická charakteristika stárnutí a stáří3. Potřeby seniorů a jejich rodin, organizace služeb pro seniory4. Geriatrická a gerontologická diagnostika, zdravotní problémy ve stáří5. Faktory kvality života ve stáří, paliativní a hospicová péče, thanatologie

Získané způsobilosti

Základní pojmy (pojem gerontologie, geriatrie; stárnutí, stáří, senior; teorie stárnutí; biologické, psychické a sociální aspekty stárnutí; anatomické a fyziologické změny ve stáří. psychologie stáří, sociologie stáří ...). Demografická charakteristika stárnutí a stáří. Potřeby seniorů a jejich rodin. Organizace služeb pro seniory. Geriatrická a gerontologická diagnostika. Zdravotní problémy ve stáří (delirium, deprese, demence; smyslové poruchy; instabilita, pády a úrazy ve vyšším věku; imobilizační syndrom, proleženiny, opruzeniny; chronická bolest; poruchy a onemocnění gastrointestinálního traktu, dýchacího systému, kardiovaskulárního systému, krve a krvetvorby, vylučovacího a pohlavního systému; farmakoterapie ve stáří; problematika špatného zacházení se seniory). Faktory kvality života ve stáří. Paliativní a hospicová péče, thanatologie.

Literatura

HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-363-5.JAROŠOVÁ, D. Péče o seniory. Ostrava: OSU, 2006. ISBN 80-7368-110 2.HOLMEROVÁ, I. Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha: Česká alzheimerovská společnost, 2003. THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Liberec: TU Liberec, 2010. ISBN 978-80-7372-582-2.WALSH, D. Skupinové hry a činnosti pro seniory. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-970-4.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Vyučující

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.