Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce (KSS / LMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LMS - Metody sociální práce, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy z metod sociální práce2. Osobnost sociálního pracovníka a jeho role ve společnosti3. Poradenský proces v SP4. Etapy SP se zaměřením na individuální sociální práci, poradenství a sociální poradenství5. Práce se skupinou, práce s rodinou, specifika terénní SP, komunitní SP6. SP v problematických situacích7. SP v evropské dimenzi

Získané způsobilosti

Vymezení základních pojmů sociální práce (dále SP) (metoda, metodika a metodologie; technika a technologie v SP; metody SP, jejich funkce, cíle a úrovně; sociální případ, sociální problém, sociální klient, sociální situace, životní situace; SP v EU ?). Osobnost sociálního pracovníka a jeho role ve společnosti. Poradenský proces v SP (vymezení pojmu, typy, fáze, druhy, osobnost poradce ?). Etapy SP se zaměřením na individuální sociální práci (diagnostický přístup; úkolově orientovaný přístup SP; systemický přístup). Případová studie a práce; poradenství a sociální poradenství. Práce s rodinou. Práce se skupinou. Metody práce se specifickými skupinami klientů. Provázení umírajících, práce s pozůstalými. SP v problematických situacích. Specifika terénní SP. Komunitní SP. Osobnost komunitního sociálního pracovníka a jeho úkoly a funkce. SP v evropské dimenzi.

Literatura

PEŠATOVÁ, I., ŠVINGALOVÁ, D. Analýza psychosociálně patologického případu: metodický materiál k odborné praxi. Liberec: TUL, 2004. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.MATOUŠEK, O. A KOL. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.PEŠATOVÁ, I., ŠVINGALOVÁ, D. Vybrané kapitoly z metod sociální práce. Liberec: TU Liberec, 2003. ISBN 80-7083-752-7.MATOUŠEK, O. A KOL. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Vyučující

PhDr. Kateřina Thelenová, Ph.D.