Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové trendy v péči o zdrav. znev. (KSS / LNN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LNN - Nové trendy v péči o zdrav. znev., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy (integrace, inkluze, speciální potřeby, individuální podpora, ucelená facilitace, redukování architektonických a společenských bariér)2. Humanizace ústavní péče a preference domácí péče, vstup nestátního sektoru do zdravotně-sociální a pedagogické péče3. Legislativa vztahující se k moderní péči o lidi s postižením4. Postižení z pohledu jedince a společnosti5. Dopad postižení na rodinu

Získané způsobilosti

Základní pojmy (integrace, inkluze, speciální potřeby, individuální podpora, ucelená facilitace, redukování architektonických a společenských bariér ...). Humanizace ústavní péče a preference domácí péče (osobní asistence, odlehčovací péče, domácí ošetřovatelská péče ...). Vstup nestátního sektoru do zdravotně-sociální a pedagogické péče. Legislativa vztahující se k moderní péči o lidi s postižením (vyhlášky ministerstev, národní plány, zákon o sociálních službách, zákon o zaměstnanosti, antidiskriminační legislativa ...). Postižení z pohledu jedince a společnosti (problematika sociálního vyloučení, dominance společnosti a útlak postižených, sociální rozdíly, rozlišení zdravotního znevýhodnění a postižení, postižení a média, kultura, občanská práva ...). Dopad postižení na rodinu (podpora rodiny a sourozenců, děti v roli pečovatelů, psychologie postižení v různých obdobích vývoje, význam psychologie ve vztahu k postiženým ...).

Literatura

Aktuální platná legislativa z oblasti sociální péče, zdravotní péče, zaměstnanosti, vzdělávání. VOTAVA, J. Ergoterapie a technické pomůcky v rehabilitaci. Liberec: TU Liberec, 2009. ISBN 978-80-7372-449-8.MICHALÍK, J. Malý právní průvodce pečujících. Brno: Moravskoslezský kruh, 2010. ISBN 978-80-254-7333-7.SPIRIT, M. A KOL. Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení v ČR. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-189-2.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.