Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KSS / LPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LPA - Sociální patologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní vymezení pojmů2. Základní teoretické a historické koncepce (školy) a přístupy (klasické koncepce, biologické teorie, psychologické teorie)3. Vybrané příčiny vzniku sociální deviace4. Vybrané sociálně patologické jevy

Získané způsobilosti

Studentům je podán základní přehled a vymezení nezbytných pojmů a definic vybraných sociálně patologických jevů, které jsou popsány a vysvětleny. Základní vymezení pojmů (sociálně normální jev, sociálně deviantní jev, negativní sociální jev; vymezení a definice sociální patologie a sociální deviace; protispolečenské, protiprávní a trestné chování, sociální normy; asociální, antisociální a disociální chování; toleranční limit; semideviace ...). Základní teoretické a historické koncepce (školy) a přístupy (klasické koncepce, biologické teorie, psychologické teorie ...). Vybrané příčiny vzniku sociální deviace (desocializace a desocialita, konformita a konformismus, rizikové subkultury a kontrakultury ...). Vybrané sociálně patologické jevy - vandalismus; prostituce; alkoholové a nealkoholové závislosti; patologické hráčství; syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte; domácí násilí; bezdomovství; kriminalita a její vybrané formy z pohledu sociální patologie; sekty a jejich působení; sebevražedné jednání a automutilace; šikana (vymezení jevu, příčiny, dynamika a důsledky jevu, etiologie vzniku, prevence vzniku ...).

Literatura

HRČKA, M. Sociální deviace. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. ISBN 80-85850-68-0.MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Praha: Karolinum, 2001. DUNOVSKÝ, J. et al. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada Publishing, 1995. ISBN 80-7169-192-5.SOCHŮREK, J. Úvod do sociální patologie. Liberec: TU Liberec, 2009. ISBN 978-80-7372-448-1.SOCHŮREK, J. Vybrané kapitoly ze sociální patologie. II. díl. Liberec: TU Liberec, 2001. ISBN 80-7083-495-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.PhDr. Kateřina Thelenová, Ph.D.