Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do romistiky (KSS / LRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LRO - Úvod do romistiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná a teoretická východiska romistiky2. Sociální struktura romského společenství3. Rodinné soužití - tradiční romská rodina4. Současné otázky romského etnika5. Metody a techniky sociální práce s romskou menšinou6. Romské organizace, aktivity a sdružení, vládní a nevládní organizace na pomoc romské minoritě

Získané způsobilosti

Obecná a teoretická východiska romistiky (základní pojmy; původ Romů; struktura tradiční indické společnosti ve vztahu k tradičním romským společenským strukturám; Romové v Evropě - stručný historický přehled; dějiny Romů na území České republiky /Československa/; Slovenští Romové, Olašští Romové). Sociální struktura romského společenství. Základní etické normy a modely normativního chování. Rodinné soužití - tradiční romská rodina (funkce, role a postavení jednotlivých členů; vztah k ženám, k dětem, ke starým a potřebným; romská solidarita). Současné otázky romského etnika (klíčové dokumenty a institucionální zabezpečení romské problematiky; vzdělávání Romů; výuka jazyka, proměny romského jazyka a možnosti jeho využití; sociální postavení Romů - situace v oblasti zaměstnávání a bydlení, zdravotní situace. Romská kultura, periodika, literatura. Metody a techniky sociální práce s romskou menšinou. Romské organizace, aktivity a sdružení. Vládní a nevládní organizace na pomoc romské minoritě.

Literatura

DANIEL, B. Dějiny Romů. Olomouc, Univerzita Palackého, 1994. DAVIDOVÁ, E. Romano drom = Cesty Romů : 1945-1990 : změny v postavení a způsobu života Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Olomouc: UP Olomouc, 2004. ISBN 80-244-0524-5.NAVRÁTIL, P. Romové v české společnosti. Praha, Portál, 2003. ISBN 80-7178-741-8.NEČAS, C. Romové v ČR včera a dnes. Olomouc, Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0497-4.ŠIŠKOVÁ, T. Romská menšina v Československu; o normách, pravidlech a vzorcích chování. S-obzor: čtvrtletník pro kritickou sociologii. 1993, roč. 2, č. 2. 1993. ŘÍČAN, P. S Romy žít budeme. Jde o to jak. Praha, Portál, 1998. ISBN 80-7178-250-5.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Jana Pittnerová

Vyučující

Mgr. Jana Pittnerová