Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie sociální práce (KSS / LTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LTE - Teorie sociální práce, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy z oblasti sociální práce, její historie a vývoj2. Sociální práce jako věda, studijní obor a praktická činnost3. Cíl, význam a specifika sociální práce4. Etika v sociální práci - zásady a etické principy, etické problémy, Etický kodex sociálního pracovníka5. Standardy kvality v sociální práci

Získané způsobilosti

Předmět studenty seznámí se základními pojmy z oblasti sociální práce, její historie a vývoje. Vymezení pojmu sociální; rozlišení pojmů sociální práce, sociální péče a sociální pomoc; sociální práce jako věda, studijní obor a praktická činnost a její vztah k dalším pomáhajícím profesím; cíl, význam a specifika sociální práce; etika v sociální práci - zásady a etické principy, etické problémy. Etický kodex sociálního pracovníka; kompetence v sociální práci. Standardy kvality v sociální práci; profesionalizace, institucionalizace a legitimizace sociální práce; specializace a polyvalence; historie sociální práce, klient sociální práce z historického pohledu; konstituování sociální práce jako profese.

Literatura

MATOUŠEK, O. A KOL. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. ISBN 80-903070-0-0.http://kss.fp.tul.cz/MATOUŠEK, O. A KOL. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.NOVOSAD, L. Základy teorie a metod sociální práce. I. díl. Liberec: TU Liberec, 2003. ISBN 80-7083-687-3.NOVOSAD, L. Základy teorie a metod sociální práce. II. díl. Liberec: TU Liberec, 2004. ISBN 80-7083-890-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Vyučující

PhDr. Kateřina Thelenová, Ph.D.