Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do probl. trestu a trestání (KSS / LTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / LTT - Úvod do probl. trestu a trestání, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů z oblasti trestání a trestu2. Základní funkce trestu a jeho cíle, účel trestání, vybrané teoretické koncepce funkce trestání3. Historické koncepce trestu, trestání a věznění4. Penologie jako věda o trestu a trestání

Získané způsobilosti

Studentům je podán základní přehled a vymezení základních pojmů z oblasti trestání a trestu. Základní funkce trestu a jeho cíle (druhy funkce trestu, trest jako ochrana společnosti, mechanizmy výkonu trestu, filozofie trestu). Historické koncepce trestu, trestání a věznění. Účel trestání (prostředek nápravy pachatele, vztah délky trestu k závažnosti páchaného zločinu, vztah délky trestu a dosažení nápravy pachatele ...). Vybrané teoretické koncepce funkce trestání. Penologie jako věda o trestu a trestání (pojem; postavení v systému věd; předmět zkoumání; účinky trestu a trestání; psychologické, sociálně psychologické a pedagogické procesy, jevy, vztahy, které vznikají v důsledku aplikace trestu).

Literatura

SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie I. díl. Liberec: TU Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-203-6.ČERNÍKOVÁ, V. Sociální ochrana. Praha, Policejní akademie, 2005. ISBN 80-7251-207-2.ČERNÍKOVÁ, V., SEDLÁČEK,V. Základy penologie pro policisty. Praha, Policejní akademie, 2002. ISBN 80-7251-104-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.