Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika sociální skupiny (KSS / MED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MED - Dynamika sociální skupiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální skupina - princip zpětné vazby, skupinové normy a pravidla, skupinové potřeby, zájmy, hodnoty, postoje, skupinová kultura a identita2. Skupinová dynamika -fáze vývoje malých sociálních skupin, skupinová koheze, exkluze a marginalizace3. Rodina - rodina jako malá sociální skupina, rodina jako systém, metody práce s rodinou4. Školní třída - sociální klima třídy, metody práce se školní třídou

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je zprostředkovat studujícím hlubší vhled do problematiky sociálních skupin, jejich základních znaků, principů fungování a významu skupinové dynamiky. V kontextu těchto poznatků jsou studující seznámeni/y s hlavními principy skupinové psychoterapie a výchovně-pedagogické práce se skupinou. Pozornost je soustředěna na dynamiku malých sociálních skupin (rodina, školní třída) s přítomností dětí s poruchami chování, jež vyžadují specifický (speciálně) pedagogický přístup. Skupina je představena jako základní jednotka terapeutické a výchovné intervence v institucionálním rámci, jenž se specializuje na děti a mládež s poruchami chování.

Literatura

ŠIK, V. Metody práce se skupinou pro pomáhající profese. Ústí nad Labem ÚJEP, 2008. ISBN 978-80-7414-058-7.HERMOCHOVÁ, S. Skupinová dynamika ve školní třídě. Kladno: AISIS, 2005. NOVOTNÁ, E. Sociologie sociálních skupin. Praha Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2957-2.ŠOLC, P. Skupinová dynamika a práce se školní třídou. Liberec, TU - v tisku.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Andrea Brožová Doubková

Vyučující

Mgr. Andrea Brožová Doubková