Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní etika ve speciální pedagogice (KSS / MFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MFI - Profesní etika ve speciální pedagogice, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do antropologie, počátky antropologického myšlení v antické filosofii, v křesťanském středověku a v novověké filosofii, česká filozofická a pedagogická antropologie2. Vznik a vývoj moderní filosofické a pedagogické antropologie; poklasická (pohegelovská) iracionalistická filosofie; člověk jako milující bytost; diskurs normality a abnormality, "systematická" a "výchovná" filosofie3. Antropologicko-pedagogický pohled na marginalizované osoby ve společnosti4. Filozofie výchovy jako proces celoživotní edukace člověka, vy-vádění či vy-stupování člověka v rovině jednotlivce a celé Polis.5. Vychovatel jako paidegogos, průvodce vychovávaného, výchova jako kosmický proces, antická metafora zrození člověka na prahu jeskyně s možností pohybu jeho duše a těla jednotně do otevřenosti danosti světa6. Bio-psycho-sociálně-spirituální potřeby člověka, formulace otázek k ozřejmení. Spirituální rovina existence, individualita existenciálního prožitku.7. Empiristická etika: hedonismus, D. Hume, utilitarismus, Kantova etika.8. Normy, sociální étos a svědomí. Nauka o ctnostech, štěstí a smysl života.9. Etická problematika sociobiologie, kontexty sociální morálky.10. Profesní etika - práce v pedagogické oblasti.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studující s počátky antropologického myšlení a s filosoficko-antropologickými základy moderních pedagogických teorií, přičemž v centru pozornosti je proces výchovy, jeho předpoklady, cíle a omezení, jakož i osobnost vychovatele a vychovávaného. U studujících je rozvíjena schopnost kriticky vnímat možnosti a meze edukačního procesu. Pojetí přednášek bude reflektovat problematiku současné postmoderní společnosti a její praktický problém - nutnost etiky a etické výchovy v současné globálně diferencované společnosti. V kontextu nadstavby na základy filosofie bude pozornost upřena do historie etiky od antiky po současnost, k porušení etické normy v naší historii, k problematice etiky náboženství, k právním aspektům etiky - etické kodexy, lidská práva, povinná mlčenlivost, dokumentace klienta, lidská důstojnost, rasismus a diskriminace, etické problémy společnosti.

Literatura

KALÁBOVÁ, H. Etika v pomáhajících profesích. Liberec: TU v Liberci, 2011. ISBN 978-80-7372-749-9.PELCOVÁ, N. Filosofická a pedagogická antropologie. Praha:Karolinum, 2004. ISBN 80-245-0076-5.KALÁBOVÁ, H. Filosofická a pedagogická antropologie. Liberec:TU, 2011. ISBN 978-80-7372-721-5.PALOUŠ, R. Heretická škola. Praha: Oikoymenh, 2008. ISBN 978-80-7298-302-5.HOGENOVÁ, A. Jak pečujeme o svou duši. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-7290-349-8.PATOČKA, J. Péče o duši. Praha: Oikúmené, 1996. ISBN 80-7298-054-8.ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha:Zvon, 1994. ISBN 80-7113-111-3.JASPER, K. Úvod do filosofie. Praha: Oikúmené, 1996. ISBN 80-86005-05-4.KALÁBOVÁ, H. Vybrané kapitoly z filosofie. Liberec:TU - přípravná verze.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.