Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logopedie (KSS / MGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MGO - Logopedie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení logopedie jako speciálně pedagogického oboru. Vývoj lidské řeči.Opožděný vývoj řeči.Základní okruhy narušené komunikační schopnosti.Speciálně pedagogická péče o jedince s narušenou komunikační schopností.Základy logopedické prevence a její zásady.Pomůcky a technické prostředky pro osoby s narušenou komunikační schopností.Organizace logopedické péče v ČR.

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřen na seznámení s logopedickou problematikou u jedinců se zdravotním postižením. Studenti jsou vedeni k porozumění základní klasifikaci, příčinám, reedukačním a kompenzačním technikám v rámci logopedie. Cílem předmětu je podpořit studenty v pochopení problémů osob s komunikačním handicapem, vzbudit zájem o problematiku komunikačních schopností. Studenti se naučí navrhovat speciálně pedagogická opatření a postupy pro osoby s poruchami řeči.

Literatura

KUTÁLKOVÁ, D. Budu správně mluvit. Chodíme na logopedii. Praha:Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3687-7.KLENKOVÁ, J. Logopedie. Praha, Grada, 2006. ISBN 80-247-1110-9.TOMICKÁ, V. Orientační logopedické vyšetření. TU Liberec, 2004. ISBN 80-7083-808-6.KUTÁLKOVÁ, D. Průvodce vývojem dětské řeči. Logopedická prevence. Praha:Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-598-7.TOMICKÁ, V. Terminologické vymezení narušené komunikační schopnosti.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.