Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní speciální pedagogika (KSS / MKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MKO - Komparativní speciální pedagogika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komparativní speciální pedagogika. Základní terminologické vymezení. Základní modely školských systémů. Kulturní podmíněnost v pojetí postižení. Srovnání konceptů speciální pedagogiky v různých zemích.Komprehenzivní speciální pedagogika. Proměny paradigmatu speciální pedagogiky. Východiska přístupu k lidem s postižením z antropologického pohledu. Přechod od represe k inkluzi. Vývoj terminologie. Jedinec s postižením, narušením, ohrožením. Komplexní služby pro osoby se zdravotním postižením v České republice a v zahraničí.Realizace speciálně pedagogické edukace v zahraničí. Specifika edukace z hlediska jednotlivých pedií. Poradenské služby.Realizace speciálně pedagogické edukace v České Republice. Specifika realizace inkluzivního vzdělávání z hlediska jednotlivých pedií. Poradenské služby. Legislativní rámec, možnosti a omezení speciálně pedagogické inkluze. Příprava pedagogů na inkluzivní vzdělávání.Strategické cíle v oblasti vzdělávání, zaměstnávání a sociální politiky v České republice a Evropské uniiPolitika zaměstnanosti v České republice, aktuální legislativa týkající se zaměstnavatelů, uchazečů o práci a osob znevýhodněných na trhu práce.Poradenství v oblasti vzdělávání, zaměstnávání a sociální oblasti.Problematika sociálního zabezpečení, sociální dávky.

Získané způsobilosti

Studijní předmět svým pojetím rozšiřuje základy speciální pedagogiky a je zaměřen na východiska přístupů k lidem s postižením. Absolvováním předmětu student získá přehled o vývoji speciální pedagogiky jako vědy, o vývoji terminologie, o změnách paradigmatu a o aktuálně platné legislativě týkající se vzdělávání, zaměstnávání, poradenství a sociálního zabezpečení osob se speciálními potřebami v širším kontextu celospolečenských změn.

Literatura

JANOŠOVÁ, P. Gender v práci se školními dětmi. Liberec:TU, 2011. ISBN 978-80-7372-701-7.KOVÁŘOVÁ, R., JANKŮ, K. Postavení a kompetence speciálního pedagoga v rámci integračního procesu na běžné škole. Ostrava:Ostravská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7368-548-5.BENEŠOVÁ, J. Problematika gender ve speciální pedagogice. Liberec:TU, 2011. ISBN 978-80-7372-766-6.LECHTA, V. (ed). Základy inkluzivní pedagogiky. Praha Portál, 2010. ISBN 978- 80-7367-679-.JESENSKÝ, J. Základy komprehenzivní speciální pedagogiky. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 2000. ISBN 80-7041-196-1.Jabůrková, V. Pedagogický pracovník mezi paragrafy. Olomouc, Hanex, 2005. ISBN 80-85783-55-X.MATOUŠEK, O. A KOL. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-310-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.