Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znakový jazyk 1 (KSS / MLZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MLZ - Znakový jazyk 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice znakového jazyka, odlišnost od jiných jazykových systémů (lineární a simultánní systém, audio-orální jazyky a vizuálně motorický jazyk, transkripce znakového jazyka)Odlišnost znakového jazyka od mluveného jazyka v jeho realizaci (manuální nosiče, manuální komponenty, inkorporace)Rozdíl mezi znakovým jazykem a znakovanou češtinouOntogenetický vývoj znakového jazyka a krajové odchylky ve znakovém jazyceDeterminace osvojení znakového jazyka (prostředí, stupeň sluchové vady, doba zjištění sluchové vady)Komunita Neslyšících, organizace CODA (slyšící děti neslyšících rodičů)Tlumočení znakového jazyka (fáze a typy tlumočení, organizace pro tlumočníky znakového jazyka)Vzdělávání osob komunikujících znakovým jazykem (speciální školství, integrace, inkluze)Legislativa (Zákon č. 384/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 155/ Sb., o znakové řeči; Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání) v platném znění

Získané způsobilosti

Předmět uvede studenty do problematiky znakového jazyka, jeho systému, seznámí se specifiky znakového jazyka a s jeho odlišnostmi od ostatních jazykových systémů. Předmět se zabývá podmínkami osvojení a používání znakového jazyka jako komunikačního prostředku. Seznámí studenty s problematikou tlumočení znakového jazyka, umožní vhled do příslušné legislativy a možnosti vzdělávání osob komunikujících znakovým jazykem.

Literatura

RUŽIČKOVÁ, M. Učíme se českou znakovou řeč. Praha Septima, 1997. ISBN 80-7216-029-X.POTMĚŠIL, M. Všeobecný slovník českého znakového jazyka. Praha: Fortuna, 2002. ISBN 80-7168-800-2.MRZÍLKOVÁ, E., OSTATKOVÁ, M., OSTATEK. V. Základy české znakové řeči I. Jinočany: H + H, 1993. ISBN 80-85467-45-3.LANGER, J.; PTÁČEK, V.; DVOŘÁK, K. Znaková zásoba českého znakového jazyka . Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1113-X.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Věra StrnadováMgr. Roman Vránek

Vyučující

Mgr. Věra StrnadováMgr. Roman Vránek