Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní technologie u osob se ZP (KSS / MPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MPI - Moderní technologie u osob se ZP, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

prostředky on-line a off-line komunikace - specifika u osob se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním, sociálním znevýhodněním a seniorů;sociální sítě a Web 2.0 - specifika u osob se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním, sociálním znevýhodněním a seniorů;bezpečnost při používání ICT;technologie cloud computing (Google Apps).ICT gramotnost jako bariéra efektivního využívání ICT, digitální a nedigitální generace - specifika u osob se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním, sociálním znevýhodněním a seniorů.Informační systémy. Praktický příklad školního informačního systému Bakaláři, školní matrika, sdílení informací o individuálních vzdělávacích potřebách žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v informačním systému, individuální vzdělávací plány atd. Autoevaluace informačního systému školy.Sociální sítě. Vytvoření profilu uživatele, sdílení informací, filtrování a blokování informací.Vzdělávání v prostředí sociální sítě.Počítačem podporovaná výuka dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.Digitální učební materiály pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Získané způsobilosti

Studenti budou znát možnosti využívání ICT ve speciální pedagogice. Studenti se budou orientovat v úloze ICT v informační společnosti. Studenti budou schopni vyhodnotit použitelnost různých prostředků ICT v konkrétní situaci a budou mít osvojeny praktické dovednosti při jejich používání a využití OpenSource zdrojů a aplikací. Studenti budou znát základy teorie informačních systémů. V prostředí školního informačního systému Bakaláři budou studenti umět zadávat data pomocí formulářů a data analyzovat, vyhodnocovat a filtrovat. Studenti se budou orientovat v problematice zabezpečení dat, jejich ukládání a přenosu, v oblasti sociálních sítí. Studenti budou znát možnosti počítačem podporované výuky dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Studenti budou schopni vytvořit digitální učební materiály pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Literatura

Facebook, Centrum nápovědy. MEIER, M. ICT ve speciální pedagogice. Liberec:TU - přípravná verze. Kolektiv autorů. Informační a komunikační technologie ve škole. Praha:VÚP, 2010. ISBN 978-80-87000-31-1.BRDIČKA, B. Konektivismus - teorie vzdělávání v prostředí sociálních sítí. KOPECKÝ, K. Některá z rizik Facebooku. Bakaláři - programy pro školní administrativu. BENDOVÁ, P. et al. Kompenzační pomůcky pro osoby se specifickými potřebami. Olomouc:UP, 2006. ISBN 80-244-1436-8.JIROUŠEK, J. a kol. Principy digitální komunikace. Voznice: Leda, 2006. ISBN 80-7335-084-X.http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/8019/skolni-informacni-systemy.htmlTwitter, Rady, návody, nastavení, nejčastější dotazy.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.