Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KSS / MPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MPP - Pedagogická psychologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedagogická psychologie a její vznik. Ekonomické, sociální, politické a vědecké podmínky jejího vzniku.Socializace rodinná a školníUčitel - profesionál ve světě vzdělávání. Osobnosti učitele, styly vedení či pojetí výuky a zátěže, stres a vyhoření.Osobnost žáka a předpoklady školní úspěšnosti.Teorie učení, zákonitosti a typy.Metakognitivní dovednosti a strategie jako výsledek interakce v situacích učení (Feiersteinův nebo SPELT)Modely vyučování/učení: transmisivní a konstruktivistický.Percepce žáka učitelem, pedagogická komunikace a interakce.

Získané způsobilosti

Studijní předmět je pojat jako přehledový a uvádí studenty do pedagogické psychologie jako jedné z věd o výchově a jejích specificích. Objasní studujícím předmět dané disciplíny. Prostřednictvím pochopení obsahu metod pedagogické psychologie a jejich vývoje poskytne vhled do základních pojmů a usnadní osvojení různých paradigmat přístupu k edukačním jevům (pozitivistickým, chápajícím, kulturně psychologickým). Mezi hlavní témata patří učitel a jeho profese a žák (žáci) z hlediska struktury dispozic, školní úspěšnosti, vztahu ke škole, k učení a poznání, včetně tzv. sociokulturního zázemí, následné poznatky se dotýkají sekundární socializace, vzdělávání, vyučování/učení.

Literatura

HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha:Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-0.ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha:Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X.FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha:Portál, 1997. ISBN 80-7178-063-4.BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělání. Praha:Portál, 1998. ISBN 80-7178-216-5.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha, 1998. ISBN 80-7178-246-7.KUTÍNOVÁ, Z., WIEDENOVÁ, M. Úvod do psychologie pedagogické a sociální. Liberec: TU Liberec, 2001. ISBN 80-7083-550-8.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální práci na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.