Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflopedie (KSS / MTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MTY - Tyflopedie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tyflopedie jako speciálně pedagogický oborSpeciálně pedagogická diagnostika zrakových funkcí.Specifika vývoje jedince se zrakovým postižením v jednotlivých vývojových etapách.Ztráta zraku a její dopad na psychiku jedince.Jedinec s více vadami.

Získané způsobilosti

Studijní předmět prohlubuje základy speciální pedagogiky se specifickým zaměřením na problematiku výchovy, vzdělávání a samostatného života jedinců se zrakovým postižením. Obsah jednotlivých témat je logicky strukturován tak, aby student získal přehled o typech a stupních zrakového postižení, změnách přístupu k jedincům se zrakovým handicapem, možnostech a specificích vzdělávání, a to včetně systému poradenství a diagnostice zrakových funkcí. Absolvováním předmětu student získá přehled o základních tyflopedických kategoriích a změně paradigmatu přístupu k osobám se zrakovým handicapem nejen v evropském kontextu.

Literatura

KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. (ed). Edukace dětí se speciálními potřebami v raném a předškolním věku. Brno:Paido, 2004. ISBN 80-7315-063-8.KVĚTOŇOVÁ, L. Jedinci se zrakovým postižením. KEBLOVÁ, A. Kompenzační pomůcky: pro zrakově postižené žáky ZŠ. Praha:Septima, 1999. ISBN 80-7216-104-0.HYCL, J. Oftalmopedie. Minimum pro praxi. Praha:Triton, 2006. ISBN 80-7254-827-1.LUDÍKOVÁ, M. Předškolní výchova zrakově postižených dětí. Olomouc, 1988. PEŠATOVÁ, I. Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky se zaměřením na tyflopedii. 2. díl. Liberec: TU v Liberci, 2005. ISBN 80-7372-004-3.SCHINDLEROVÁ, O. a kol. Kapitoly ze sebeobsluhy nevidomých a slabozrakých. Praha:Tyfloservis, 2007. ISBN 978-80-239-8822-2.VÍTKOVÁ, M. (ed). Možnosti reedukace zraku při kombinovaném postižení. Brno:Paido, 1999. ISBN Možnosti reedukac.WIENER, P. Praktická výchova zrakově postižených. Praha: Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS, 2006. ISBN 80-239-6773-8.PEŠATOVÁ, I. Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky se zaměřením na oftalmopedii. 1.díl. Liberec: TUL, 2005.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Vyučující

Mgr. Veronika Kortová