Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace žáků s por. adaptace a chování (KSS / MUE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MUE - Edukace žáků s por. adaptace a chování, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rizikové chování dětí a mládežeVýchovné problémy - šikana, sebepoškozování, výchovné problémy spojené se specifickými poruchami učení a chování, výchovné problémy a poruchy chování jako sociálně konstruované jevyPrevence a intervence rizikového chování a poruch chováníMetody, techniky a strategie práce s rizikovou mládeží - intervence v rodině, intervence ve škole

Získané způsobilosti

V průběhu přednášek a cvičení se studenti seznámí s formami práce, které přispívají k rozvoji sociálních kompetencí žáků tak, jak jsou definovány v kurikulární reformě prostřednictvím RVP. Pozornost bude věnována způsobům prevence nevhodného chování jedinců s poruchami chování ve školách a metodám intervence. Vzhledem k charakteru školního prostředí bude zdůrazněna nezbytnost realizovat odbornou práci i s pedagogickým sborem. Kromě teoretických přednášek budou prakticky předvedeny způsoby rozvoje sociálních dovedností jedinců s poruchami chování s kladením akcentu na empatii, sebepoznání, sebereflexi, porozumění vlastním emocím i emocím druhých včetně kladení odpovědnosti za své chování a jednání v sociálním kontextu. Dále budou všichni studenti realizovat své vlastní návrhy práce se třídou a seznámí se s metodami práce svých kolegů. Veškerá praktická cvičení budou následně zhodnocena a jejich tvůrcům bude poskytnuta adekvátní zpětná vazba.

Literatura

KOMÁRKOVÁ, R. - SLAMĚNÍK, I. - VÝROST, J. (eds.). Aplikovaná sociální psychologie III. Sociálně psychologický výcvik. Praha GradaPublishing, 2005. ISBN 80-247-0180-4.HADJMOUSSOVÁ, Z. Diagnostika a práce se skupinou. Liberec TU, 2009. ISBN 978-80-7372-562-4.MICHALOVÁ, Z. Edukace žáků s problémovým chováním, poruchami adaptace, poruchami chování a emocí. Liberec: TU Liberec, 2011. ISBN 978-80-7372-719-2.KREJČOVÁ, L. Komunikace s rodiči problémových žáků. Liberec: TU v Liberci, 2010. ISBN 978-80-7372-6584.KREJČOVÁ, L. Komunikace s rodiči problémových žáků. CD . Liberec: TU Liberec, 2010. ISBN 978-80-7372-650-8.MICHALOVÁ, Z. Metodika k výuce sociálních dovedností. Beroun Machek a syn, 2007. KYRIACOU, CH. Řešení výchovných problémů ve škole. Praha: Portál, 2005. MICHALOVÁ, Z. Sociální dovednosti - jedna z možných forem pedagogické intervence u žáků s SPCH. Sborník příspěvků Pražský poradenský podzim, 2007. VÁGNEROVÁ, M. Úvod do vývojové psychopatologie III. Vzdělávací handicap - postižení schopností nezbytných k učení. Liberec: TUL, 2005. VÁGNEROVÁ, M., KLÉGROVÁ, J. Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1538-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.