Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální dovednosti žáků s MP a PAS (KSS / MUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MUS - Sociální dovednosti žáků s MP a PAS, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální dovednosti učitele jako nedílná součást intervenčního pedagogického procesu.Hlavní cíle v rozvoji sociálních dovedností a terapie u žáků s mentálním postižením a s PAS a možnosti jejich naplnění.Terapie a intervence u MP a PAS.Doporučované přístupy ve školní praxi.

Získané způsobilosti

V průběhu přednášek a cvičení se studenti seznámí s formami práce, které přispívají k rozvoji sociálních kompetencí žáků tak, jak jsou definovány v kurikulární reformě prostřednictvím RVP. Cílem kurzu bude upozornit na příčiny obtíží v sociální přizpůsobivosti a v chování u jedinců s mentálním postižením (dále MP) a s poruchami autistického spektra (dále PAS). Pozornost bude věnována způsobům prevence jejich nevhodného chování ve školním i v domácím prostředí včetně možných intervenčních postupů.

Literatura

KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. (eds.). Aplikovaná sociální psychologie III. Sociálněpsychologický výcvik. Praha GradaPublishing, 2005. ISBN 80-247-0180-4.PEETERS, T. Autismus - od teorie k výchovně vzdělávací intervenci. Praha Scientia, 1998. ISBN 80-7183-114-X.PIPEKOVÁ, J. Osoby s mentálním postižením ve světle současných edukativních trendů. Brno MSD, 2006. ISBN 80-86633-40-3.KYRIACOU, CH. Řešení výchovných problémů ve škole. Praha: Portál, 2005. MÜLLER, O. Terapie ve speciální pedagogice. Olomouc UP, 2005. ISBN 80-244-1075-3.POUSTKA F., BÖLTE, S., FEINEIS-MATTHEWS, S., SCHMÖTZER, G. Autistische Störungen. Göttingen : Hogrefe-Verlag, 2004. ISBN 3-8017-1632-5.VÍTKOVÁ, M. A KOL. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 2004. ISBN 80-7315-071-9.THOROVÁ, K. Poruchy autistického spektra. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.