Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace žáků s více vadami (KSS / MUV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MUV - Edukace žáků s více vadami, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Znakové jazyky těžce sluchově postižených a jejich význam i omezení v návaznosti na další postižení - tělesné, mentální a zrakové. Psaná podoba jazyka v komunikace těžce sluchově postižených a jednoduché vizuálně motorické komunikační systémy sluchově postižených v návaznosti na kombinovaná postižení (globální čtení, prstová abeceda, Hand-Mund systém, Chorografie, Cued speech).Hluchoslepota jako jedno z nejzávažnějších postižení, možnosti stimulace a vzdělávání.Jedinec s tělesným postižením a jeho kombinace s důrazem na DMO, dále DMO v kombinaci s mentálním postižením a epilepsií (příčiny, projevy, důsledky).Jedinec neuromuskulárním a svalovým onemocněním v návaznosti na kombinace, ortopedická postižení a jiná somatická postižení. Jedinec s chronickým postižením a kombinovaným postižením v edukačním procesu.Psychologická hlediska v péči o jedince s kombinovaným postižením. Zvláštnosti psychodiagnostiky a speciálně pedagogické diagnostiky u jedinců s kombinovaným postižením.Stimulační a vzdělávací programy pro žáky s kombinovaným postižením v základním vzdělávacím proudu. Možnosti využití terapeutických a rehabilitačních metod jako podpora vzdělávacímu procesu (hipoterapie, snozelen, synergetická terapie, myofunkční terapie, Vojtova rehabilitační metoda, Bobathova rehabilitační metoda).Možnosti stimulačních programů v oblasti rané péče a školního vzdělávání, podpora zaměstnanosti jedinců s kombinovaným postižením.Inkluzívní vzdělávání v současné školské soustavě. Přístupy a specifika péče rodiny k dětem s tímto typem kombinovaného postižení. Legislativní podpora.

Získané způsobilosti

Předmět prohlubuje znalosti studentů v oblasti sluchových a zrakových vad v návaznosti na kombinace s dalším postižením včetně hluchoslepoty. Studenti se naučí aplikovat komunikační systémy včetně alternativních a augmentativních komunikačních systémů u osob s kombinovaným postižením jako jeden ze základních předpokladů úspěšné edukace těchto osob. Seznámí se s možnostmi edukačních a rehabilitačních metod, terapií, kompenzačních pomůcek využitelných u těchto osob nejen ve vzdělávacím procesu.

Literatura

VOTAVA, J. Ergoterapie a technické pomůcky v rehabilitaci. Liberec: TU Liberec, 2009. ISBN 978-80-7372-449-8.ŠTĚRBOVÁ, D. Hluchoslepota. Lidé s ní a kolem ní. Olomouc UP, 2006. ISBN 80-244-1433-3.LUDÍKOVÁ, L. Kombinované vady. Olomouc UP, 2005. ISBN 80-244-1154-7.STRNADOVÁ, V. Komunikace neslyšících. Odezírání. Liberec: TUL, 1996. ISBN 80-7083-187-1.KLENKOVÁ, J. Možnosti stimulace preverbálních a verbálních schopností vývojově postižených dětí. Brno: Paido, 2000. OPATŘILOVÁ, D. práce u jedinců s těžkým postižením a více vadami. Brno MU, 2005. ISBN 80-210-3819-5.JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-192-7.LUDÍKOVÁ, L. Vzdělávání hluchoslepých. Praha Scientia, 2000. ISBN 80-7183-225-1.SOURALOVÁ, E. Vzdělávání hluchoslepých II. Praha: Scientia, 2001. LECHTA, V. ed. Základy inkluzivní pedagogiky. Praha Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-679-7.NOVOSAD, L. Soamtopedie. Liberec TU, 2002. ISBN 80-7083-563-X.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Vyučující

Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.