Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika dobrovolnické práce (KSS / MXDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MXDO - Metodika dobrovolnické práce, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmůPředpoklady dobrovolnické práceMetodika dobrovolnictví v systému řízení sociální práceTypy dobrovolnické činnostiOsobnost dobrovolníka a motivy dobrovolnické činnostiModely a projekty dobrovolnické práce

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je seznámit studenty ze základními atributy dobrovolnické činnosti v sociální práci a vést je k porozumění role, jakou hraje dobrovolnická činnost v procesu řízení sociální práce. Dobrovolnictví bude představeno mimo jiné jako nástroj řízení kvality v sociálních službách a jako pomůcka pro zefektivnění chodu zařízení. Studenti získají znalosti a dovednosti nejen v terminologii a historii dobrovolnictví, ale porozumí také nezbytnostem a náležitostem organizace, administrace a pevného metodického vedení dobrovolnické práce v sociálních službách. Seznámí se s postoji veřejnosti k dobrovolnictví a tím také k možnosti dobrovolnictví v ČR, zjistí, jaké jsou bariéry a možnosti dalšího rozvoje této oblasti sociální práce.

Literatura

FRIČ, P. A KOL. Dárcovství a dobrovolnictví v ČR. Praha: AGNES, 2001. ISBN 80-902633-7-2.Demokratické instituce a jejich vedení. Díl osmý. Spolupráce s dobrovolníky. Praha, 1992. TOŠNER, J. Dobrovolníci a metodická práce s nimi v organizacích. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-178-6.KOSINA, K. A KOL. Dobrovolnictví a metodika práce s dobrovolníky. Praha: AGNES, 2003. ISBN 80-902633-X-7.BRUMOVSKÁ, T., SEIDLOVÁ MÁLKOVÁ, G. Mentoring: výchova k profesionálnímu dobrovolnictví. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-772-5.BRUMOVSKÁ, T., SEIDLOVÁ MÁLKOVÁ, G. Mentoring: výchova k profesionálnímu dobrovolnictví. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-772-5.Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Metodický pokyn č.1/2009 k limitům využití dobrovolnické služby u osob v hmotné nouzi. Praha: MPSV, 2009. MATULAYOVÁ, T. Metodika dobrovolnické práce. Liberec: TU v Liberci. [přípravná verze], 2011. Pravidla pro dobrovolnickou službu Diecézní charity Brno. Interní materiál Diecézní charity Brno. Brno, 2007.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.