Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní etika v sociální práci (KSS / MXE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MXE - Profesní etika v sociální práci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mravní předporozumění existence člověka, vyčlenění etiky2. Empiristická etika3. Základní vybrané pojmy4. Nauka o ctnostech5. Morálka6. Profesní etika - práce v sociální oblasti7. Sociální aspekty problematiky gender8. Aktuální etické otázky

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje seznámení se základními etickými okruhy reflektujícími odpovědnost člověka k člověku, ke světu a k sobě samému. Disciplína svým pojetím navazuje na znalosti filosofie a etiky v rozsahu bakalářského studia stanovené Minimálním standardem ASVSP (viz www.asvsp.org) a tyto znalosti dále specificky rozvíjí. Etika bude představena ve smyslu sociální komunikace, pochopení neopakovatelnosti existence člověka, jinakosti druhého jako individua i sociální skupiny, určené sociálně, kulturně či etnicky. Pojetí přednášek bude reflektovat problematiku současné postmoderní společnosti a její praktický problém - nutnost etiky a etické výchovy v současné globálně diferencované společnosti. V kontextu nadstavby na základy filosofie v úvodu do etiky bude pozornost upřena do historie etiky od antiky po současnost, k porušení etické normy v naší historii, k problematice etiky náboženství, k právním aspektům etiky, stejně jako na etické kodexy, lidská práva, povinnou mlčenlivost, náležitosti dokumentace klienta, lidskou důstojnost, rasismus a diskriminaci, etické problémy společnosti - konflikty a násilí. Tematizovány budou aktuální etické otázky společnosti - eutanazie, etika umírání, genetické inženýrství, transplantace, umělé oplodnění a interrupce, adopce.

Literatura

KALÁBOVÁ, H. Etika v pomáhajících profesích. Liberec: TU v Liberci, 2011. ISBN 978-80-7372-749-9.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-922-4.ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: ZVON, 1994. ISBN 80-7113-111-3.JASPER, K. Úvod do filosofie. Praha: Oikúmené, 1996. ISBN 80-86005-05-4.PEŠKOVÁ, J. Vztah ke světu jako k celku. Základy společenských věd. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86861-27-9.ADAMOVÁ, L., DUDÁK, K.,VENTURA, M. Základy filosofie, etiky. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7234-15-36.NEČASOVÁ, M. Úvod do filozofie a etiky v sociální práci. Brno: MU Brno, 2001. ISBN 80-210-2673-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.