Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky vzděl. pol. ČR a EU (KSS / MXEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MXEU - Aktuální otázky vzděl. pol. ČR a EU, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do vzdělávací politiky ČR a EU2.Aktuální problematika vzdělávací politiky EU a ČR3.Vymezení disciplíny Srovnávací pedagogika4.Dokumenty vzdělávací politiky v ČR a EU

Získané způsobilosti

Obsahovou náplní předmětu je vzdělávací politika ČR a Evropské unie. Studenti se seznámí s cíly, principy, nástroji, funkcemi a zejména s aktuálním vývojem vzdělávací politiky v ČR a v rámci evropského integračního procesu. Studentům budou představeny hlavní současné výzvy a nejpalčivější problémy vzdělávací politiky EU a ČR, zejména v souvislosti s procesem globalizace, rostoucími nároky na kvalifikaci pracovní síly, ekonomickou integraci, reformy, demografické změny apod. Předmět studenty seznámí mimo jiné se Srovnávací pedagogikou, jejím předmětem a metodami. S využitím těchto teoretických poznatků budou charakterizovány školské systémy ve vybraných státech Evropy. Studenti takto získají základní znalosti o principech a postupech srovnávací pedagogiky a představu o jejich aplikaci při komparaci školských systémů, resp. jejich dílčích aspektů.Nedílnou součástí tohoto předmětu bude i exkurz do legislativy a dokumentů vztahující se ke vzdělávací politice ČR a EU.

Literatura

25/06/2010MUNKOVÁ, G. Sociální politika v evropských zemích. Praha : Karolinum, 2004. PRŮCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-155-7.WALTEROVÁ, E. Srovnávací pedagogika : vývoj a proměny v globálním kontextu. Praha: UK v Praze, 2006. ISBN 80-7290-269-5.MICHALOVÁ, Z. Vybrané aspekty aktuální školské legislativy a jejího vývoje. Liberec: TU Liberec, 2011. ISBN 978-80-7372-718-5.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.