Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neziskový sektor (KSS / MXFU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MXFU - Neziskový sektor, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koncept občanské společnosti - teoretické zpracování, předpoklady vzniku občanské společnosti2. Neziskový veřejný a občanský sektor ve svobodné, demokratické společnosti3. Státní a nestátní neziskové organizacíe v České republice (historie, geografická a tématická působnost, cílové skupiny, právní formy)4. Financování subjektů neziskového sektoru prostřednictvím grantů a projektové podpory5. Neziskový veřejný a občanský sektor v České republice ve vybraných tématických oblastech spjatých s oborem sociální práce

Získané způsobilosti

Obecná část obsahové náplně předmětu představí studentům koncept občanské společnosti, jeho teoretické zpracování, včetně předpokladů vzniku občanské společnosti a jejího společenského významu. Naváže vysvětlení podstaty, významu a způsobů fungování neziskového veřejného a občanského sektoru ve svobodné, demokratické společnosti. Dále se studenti seznámí s četnými aspekty státních a nestátních neziskových organizací v České republice (historie, geografická a tématická působnost, cílové skupiny, právní formy ...) včetně problematiky financování subjektů neziskového sektoru prostřednictvím grantů a projektové podpory. V konkrétní rovině se předmět zaměří na působnost neziskového veřejného a občanského sektoru v České republice ve vybraných tématických oblastech spjatých s oborem sociální práce.

Literatura

BOUKAL, P. Nestátní neziskové organizace : (teorie a praxe). Praha: Oeconomica, 2009. ISBN 978-80-245-1650-9.http://kss.fp.tul.czFRIČ, P., GOULLI, R. Neziskový sektor v ČR: výsledky mezinárodního srovnávacího projektu Johns Hopkins University. Praha : Eurolex Bohemia, 2001. ISBN 80-86432-04-1.SKOVAJSA, M. Občanský sektor: organizovaná občanská společnost v České republice. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-681-0.PETROVIČOVÁ, S., PUDLOWSKÁ, R., ŠTĚPÁNOVÁ, I. Sociální ekonomika jako cesta k budoucnosti neziskového sektoru [elektronický zdroj]: studentská konference. CD-ROM. Hradec Králové: Gaudeamus, 2011. ISBN 978-80-7435-102-0.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Matěj Bulant, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Matěj Bulant, Ph.D.Mgr. Jan Jihlavec