Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální legislativa v soc. oblasti (KSS / MXL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / MXL - Aktuální legislativa v soc. oblasti, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Legislativní a institucionální rámec sociální práce, zejména s ohledem na požadavky kladené na management sociálních služeb2. Bezprostřední i dlouhodobé dopady aktuálně platné legislativy na fungovaní zařízení poskytujících sociální služby, na jejich zaměstnance i uživatele služeb

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s legislativním a od něj odvozeným institucionálním rámcem sociální práce zejména s ohledem na požadavky kladené na management a řídící pracovníky sociálních služeb. Studenti se seznámí s aktuálními novelami sociálních zákonů a také prognózou vývoje v dané oblasti. Porozumí bezprostředním i dlouhodobým dopadům aktuálně platné legislativy na fungovaní zařízení poskytujících sociální služby, na jejich zaměstnance i uživatele služeb. porozumí širšímu rámci přijímání a novelizování legislativy pod vlivem dalších oblastí práva, včetně práva mezinárodního. Studenti budou vedeni a motivováni také k uplatňování své profesní odpovědnosti a požadavku Etického kodexu sociálních pracovníků ČR, kterým je aktivní účast sociálních pracovníků na přijímání a novelizování zákonů (tzv. připomínkové řízení, občanská odpovědnost, atp.). Disciplína navazuje na znalosti studenta z oblasti práva, právní terminologie a systému práva osvojené v rozsahu bakalářského studijního programu sociální práce, který zohledňuje Minimální standard této disciplíny stanovený Asociací vzdělavatelů v sociální práci.

Literatura

MATOUŠEK, O., PAZLAROVÁ, H. Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367- 739-.NÁDVORNÍKOVÁ, L. Osoby se zdravotním postižením na trhu práce. ŠTERN, P., OUŘEDNÍKOVÁ, L. (EDS.). Probace a mediace. Možnosti řešení trestných činů. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-757-2.http://kss.fp.tul.czZák. č. 108/2006 Sb. O sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Zák. č. 218/2003 Sb O Odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže, ve znění pozdějších předpisů. Zák. č. 257/2000 Sb. Zákon o Probační a mediační službě. Zák. č. 262/2006 Sb. Zákoník práce - pracovní poměr , zákaz některých činností u žen, mládeže a dětí. Zák. č. 359/1999 Sb. O sociálně právní ochraně dětí. Zák. č. 40/2009 Sb. Trestní zákoník - trestné činy proti rodině a dětem. Zák. č. 93/1964 Sb. Zákon o rodině - vyživovací povinnosti. NOVOSAD, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.