Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SPUCH 2 (diagnostika) (KSS / PU2M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / PU2M - SPUCH 2 (diagnostika), Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Diagnostika SPU a SPCH a diagnostické metody.Diagnostická kritéria základních SPU.Pseudodyslexie.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je poskytnout studujícím teoretické a praktické poznatky a dovednosti v oblasti SPU a SPCH (ADD, ADHD). Studující jsou seznámeni s pedagogickou a speciálně pedagogickou diagnostikou v souvislostech se SPU. Osvojí si dovednost prakticky aplikovat získané znalosti. Předmět navazuje na poznatky získané z předmětu PU1M.

Literatura

KUCHARSKÁ, A., ŠVANCAROVÁ, D. Bezstarostné roky?. Praha: Scientia, 2004. POKORNÁ, V. Cvičení pro děti se specifickými poruchami učení. Praha: Portál, 1998. JUCOVIČOVÁ, D., ŽÁČKOVÁ, H. Dysgrafie. Praha: D+H, 2005. ISBN 80903579-2-X.NOVÁK, J. Dyskalkulie. Specifické poruchy počítání. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2004. JUCOVIČOVÁ, D., ŽÁČKOVÁ, H. Dyslexie. Praha: D+H, 2004. MATĚJČEK, Z. Dyslexie - specifické poruchy čtení. Jinočany: H+H, 1995. MERTIN, V. Individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 1995. POKORNÁ, V. Jak poznáme sklony k dyslexii, dysgrafii, dysortografii, dyskalkulii. Praha: Blug, 1994. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2001. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha: Portál, 2003. SINDELAROVÁ, B. Předcházíme poruchám učení. Praha: Portál, 2007. TOMICKÁ, V. Speciálně pedagogické metody využitelné v logopedické i speciálně pedagogické praxi. Liberec: TUL, 2006. POKORNÁ, V. Teorie, diagnostika a náprava SPU. Praha: Portál, 1997. ŠVANCAROVÁ, D., KUCHARSKÁ, A. Test rizika poruch čtení a psaní pro rané školáky. Praha: Scientia, 2001. Vyhláška č. 116/2011, o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních. ŠIMANOVSKÝ, Z., MERTIN, V. Hry pomáhají s problémy. Praha: Portál, 1996. KAPRÁLEK, K., BĚLECKÝ, Z. Jak napsat a používat individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2004. JUCOVIČOVÁ, D., ŽÁČKOVÁ, H. Metody hodnocení a tolerance dětí se specifickými poruchami učení. Praha: D&H, 2006. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha: VUP, 2005. KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J., NEVOLOVÁ, D., KOPŘIVOVÁ, T. Respektovat a být respektován. Kroměříž: Spirála, 2005. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním a vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). JUCOVIČOVÁ, D., ŽÁČKOVÁ, H. Děti s odkladem školní docházky a jejich úspěšný start ve škole. Praha: D+H, 1999. KLENKOVÁ, J. Diagnostika předškoláka. Brno: MC nakladatelství, 2003. ČERNÁ, M. Lehká mozková dysfunkce. Praha: SPN, 1982. BOGDANOWICZOVÁ, M., SWIERKOSZOVÁ, J. Metoda dobrého startu. Ostrava: Kasimo, 1998. DRTILOVÁ, J., KOUKOLÍK, Z. Odlišné dítě. Praha: Vyšehrad, 1994. VÁGNEROVÁ, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha: Univerzita Karlova, 1995. JUCOVIČOVÁ, D., ŽÁČKOVÁ, H. Smyslové vnímání. Metody reedukace specifických poruch učení. Praha: D+H, 2003. VÁGNEROVÁ, M. Úvod do vývojové psychopatologie III. Liberec: TUL, 2003. Vyhláška č. 147/2011, o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných studiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PaedDr. Zdeňka Pospíšilová

Vyučující

Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.