Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní a augment. kom. (KSS / ZAU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZAU - Alternativní a augment. kom., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení augmentativní a alternativní komunikace (metodika, zásady a hlavní principy; komunikace ve vztahu k vývoji řeči; jako prostředek vzdělávání jedinců se závažnými komunikačními problémy)2. Podpůrné nebo náhradní komunikační systémy (makaton, Bliss, piktogramy, sociální čtení; facilitovaná komunikace; výměnný obrázkový komunikační systém (VOKS); alternativní a augmentativní komunikace prostřednictvím osobního počítače)

Získané způsobilosti

Studenti se v předmětu seznámí s obecnými zásadami, metodami a principy používání a využívání prostředků alternativní a augmentativní komunikace. Osvojí si základní komunikační systémy alternativní a augmentativní komunikace ve spojitosti s komunikační potřebou určitých skupin jedinců se zdravotním postižením.

Literatura

HOUSAROVÁ, B. Alternativní a augmentativní komunikace. Liberec: TUL, 2011. ISBN 978-80-7372-789-5.JANOVCOVÁ, L. Alternativní a augmentativní komunikace. Brno: Paido, 2003. ISBN 80-210-3204-9.ŠAROUNOVÁ, J. Metody alternativní a augmentativní komunikace. Praha: Portál, 2014. ISBN 978-80-262-0716-0.KRAHULCOVÁ, B., ŽATKOVÁ, B. Komplexní komunikační systémy těžce sluchově postižených. Praha: Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-239-7.KUBOVÁ, L. Piktogramy: učebnice. Praha: Tech-Market, 1996. ISBN 80-902134-9-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Palounková, Ph.D.