Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika vyhl. a získ. informací (KSS / ZIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZIN - Metodika vyhl. a získ. informací, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hlavní zdroje informací2. Fondy a služby knihoven, internetové a elektronické informační zdroje3. Problematika sběru a vyhledávání informací, formulace dotazů, odborná terminologie, online katalogy knihoven, elektronické databáze univerzitní knihovny4. Etika a zákonné zacházení s informačními zdroji

Získané způsobilosti

Předmět zprostředkuje studentům znalosti o fondech a službách knihoven, o internetových zdrojích a elektronických informačních zdrojích (databázích) dostupných na TUL. Studenti budou seznámeni s významem informací v kontextu vysokoškolského studia, se specifikami a zásadami práce s informacemi ve vysokoškolském studiu; s problematikou sběru a vyhledávání informací, druhy katalogů a bibliografických souborů. Prakticky si osvojí strategii vyhledávání, formulaci dotazů a odbornou terminologii. Dále se seznámí s pojmy informační zdroje, prameny; informace primární, sekundární a terciární; informační instituce, informační a knihovnické služby; elektronické zdroje informací, databázové systémy; internet, internetové prohlížeče; online katalogy knihoven a elektronickými databázemi Univerzitní knihovny. Nedílnou součástí předmětu je téma etického a zákonného zacházení s informačními zdroji.

Literatura

CEJPEK, J. Informace, komunikace a myšlení: Úvod do informační vědy. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 978-80-246-1037-5.https://moodle.fp.tul.cz/user/policy.phpČMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ J. Jak napsat odborný text. Voznice: Leda, 1999. ISBN 80-85927-691.BELL, S. S. Librarian´s Guide to Online Searching. Conn: Libraries Unlimited, 2009. ISBN 1591587638.SEDLÁK, J. Úvod do práce s informacemi. Brno: MU, 1996. ISBN 80-210-1282-X.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Jan Jihlavec

Vyučující

Mgr. Jan Jihlavec