Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Národnostní menšiny (KSS / ZPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZPM - Národnostní menšiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů2. Identita a její formování, identita národní a národnostní3. Problematika rasových teorií a ideologií4. Základní modely koexistence majoritní a minoritní společnosti5. Právní rámec života menšin v ČR

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními problémy, které se týkají koexistence majoritní společnosti s národnostními menšinami. V rámci kurzu se studenti seznámí s delimitací některých základních pojmů a konceptů (národnost, identita, menšina, rasa, xenofobie, etnocentrismus, rasismus, stereotypy, asimilace, integrace, multikulturalismus a další).

Literatura

GABAL, I. Etnické menšiny ve střední Evropě: konflikt nebo integrace. Praha: G plus G, 1999. ISBN 80-86103-23-4.MAREŠ, P. Faktory sociálního učení. Praha: VÚPSV, 2006. ISBN 80-87007-15-8.https://elearning.fp.tul.cz/TESAŘ, F. Etnické konflikty. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-097-9.PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-885-6.MACHALOVÁ, T., A KOL. Lidská práva proti rasismu. Praha: Doplněk, 2001. ISBN 80-7239-099-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.Mgr. Jan Jihlavec