Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická penit. a postpenit. soc. práce (KSS / ZPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZPP - Praktická penit. a postpenit. soc. práce, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Odborná terminologie2. Trendy praktické penitenciární a postpenitenciární péče3. Participace externích subjektů

Získané způsobilosti

Problematika zacházení s vězněnými osobami z pohledu specialistů a bezpečnostních složek vězeňské služby v jednotlivých typech věznic, podle vnitřní diferenciace a na specializovaných odděleních ve výkonu trestu odnětí svobody. Odborná terminologie používaná v penitenciární a postpenitenciární péči. Trendy praktické penitenciární a posptenitenciární péče, programy (3Z, GREP P a další) uplatňované při zacházení s vězni, kteří se dopustili trestné činnosti pod vlivem psychotropních látek, trpí poruchou osobnosti, sexuální parafilií a další. Vypracování programů zacházení, metody a techniky sociální práce jako je např. hodnocení rizik, potřeb a protektivních faktorů (SARPO). Participace externích subjektů, které navazují v rámci kontinuální sociální práce na práci specialistů ve věznicích v kontextu postpenitenciární péče. Např. PMS, Sananim, Podané ruce, sociální firma Semitam, sociální kurátoři a další. Budou vysvětleny pojmy prizonizace, "druhý život" apod., vězeňský argot. Student se dokáže orientovat v zákonných a podzákonných normách upravující sociální práci s vězněnými a propuštěnými vězni.

Literatura

SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie. II. díl. Teorie a praxe zacházení s vězněnými. Liberec: TUL, 2007. ISBN 978-80-7372-204-6.SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie. III. díl. Negativní jevy ve vězení. Liberec: TUL, 2007. ISBN 80-372-205-0.ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-36-9.VODÁČKOVÁ, D., A KOL. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-696-9.ČÍRTKOVÁ, L. Viktimologie pro forenzní praxi. Praha: Portál, 2014. ISBN 978-80-262-0582-1.URBANOVÁ, M. Ženská delikvence jako sociální jev. Brno: Masarykova Univerzita, 2004. ISBN 80-210-3609-5.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální práci na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.