Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s rodinou (KSS / ZRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZRO - Sociální práce s rodinou, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí:- s opěrnými disciplínami sociální práce s rodinou v podobě jejich poznatkové soustavy;- s daty mj. sociologickými, psychologickými a demografickými, která mají vůči metodám a technikám sociální práce s rodinou vysokou výpovědní hodnotu;- se zásadami metod a technik sociální práce aplikovaných na rodinu jako malou sociální skupinu, systém a instituci.Specifickými tématy budou:- krizové situace v rodině;- domácí násilí;- sociálně patologické a psychopatologické jevy v rodině.Student se naučí pracovat s tématem:- rodiny v rozvodové a porozvodové péči.- náhradní rodinné výchovy a jejích souvislosti v kontextu sociální práce.- Samostatně bude pojednáno o sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi neboli o sanaci rodiny.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s hlavními principy, zásadami a strategiemi sociální práce s rodinou.

Literatura

SOBOTKOVÁ, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-559-8.MATOUŠEK, O., KOLÁČKOVÁ, J., KODYMOVÁ, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-002-X.MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha: SLON, 1999. ISBN 80-85850-75-3.ÚLEHLA, I. Umění pomáhat: učebnice metod sociální praxe. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-36-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální práci na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Kateřina Thelenová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Thelenová, Ph.D.Mgr. Andrea Brožová Doubková