Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rizika výkonu pomáhajících profesí (KSS / ZSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ZSY - Rizika výkonu pomáhajících profesí, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozpoznání hlavních kvalit, které činí ze sociální práce pomáhající profesi2. Rizikové faktory pomáhajících profesí vyplývající z jejich definice a vymezení klientských skupin, se kterými pracují3. Stres jako příklad zátěžové situace v pomáhající profesi4. Coping jako obecná strategie zvládání zátěžových situací v sociální práci5. Syndrom vyhoření a jeho základní charakteristiky, způsoby jejich rozeznávání6. Time management jako příklad prevence rizika výkonu pomáhající profese7. Rizika výkonu pomáhající profese plynoucí z prostředí (na mikro-, mezo- a makroúrovni)8. Způsoby řešení negativních důsledků rizikových situací v pomáhajících profesích9. Prevence rizikových situací v pomáhajících profesích včetně prevence negativních důsledků

Získané způsobilosti

Cílem a předmětem disciplíny je, aby si studenti prakticky osvojili dovednost rozeznat rizikové situace při výkonu sociální práce jako pomáhající profese, aby získali přehled o možnostech prevence a řešení takových situací. Stručný výklad bude na seminářích doplňován praktickými ukázkami a technikami zážitkové pedagogiky.

Literatura

THELENOVÁ, K., BROŽOVÁ DOUBKOVÁ, A. Efektivní komunikace v pomáhajících profesích. Liberec: TUL, 2012. ISBN 978-80-7372-941-7.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhajcí profese. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-329-6.KŘIVOHLAVÝ, J. Jak zvládat depresi. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0575-3.SCHMIDBAUER, W. Syndrom pomocníka. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-369-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Jitka Pejřimovská