Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Basketbal (KTV / BAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / BAS - Basketbal, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hodnocení herní způsobilosti studentů a testování herních činností jednotlivce.2. Teorie. Požadavky na učitele ZŠ, obsah sportovních her podle učebních osnov ZŠ.Organizace výuky. Charakteristika basketbalu, historie vývoje hry a pravidel, názvosloví,značení a literatura.3. Herní činnosti jednotlivce. Herní systémy - základy útočného a obranného systému, rozdílmezi zónovým a osobním obranným systémem.4. Opakování průpravnými hrami - uvolňování bez míče, chytání míče, přihrávání. Střelba zkrátké vzdálenosti po dvojtaktu (po driblinku a po přihrávce). Uvolňování bez míče -změny směru i rychlosti. Krytí hráče bez míče. Sřelba z krátké vzdálenosti z místa.5. Uvolňování hráče s míčem na místě i v pohybu. Krytí hráče s míčem. Řešení situace jedenproti jednomu (obrana i útok). Střelba ze střední vzdálenosti z místa i z výskoku.6. Opakování - krytí hráče s míčem i bez míče. Zjednodušování pravidel průpravné hry.Průpravná hra s omezením driblinku (pouze jedno až dvouúderový driblink. Střelba TH.7. Herní kombinace založené na akci "hoď a běž". Rychlý protiútok s dlouhými přihrávkami.Řízená hra na jeden koš. Průpravná hra na jeden koš s omezením přihrávek.8. Průpravné hry na přihrávání. Nácvik rychlého protiútoku. Herní kombinace založené napočetní převaze útočníků (2 - 1). Zónová obrana 2 - 3, 3 - 2, 2 - 1 - 2.9. Rychlý protiútok ze zónové obrany, určení první přihrávky, zakončení 2 - 1, 3 - 1, 3 - 2.Postupný útok proti zónové obraně, uvolňování ze slabé strany.10. Opakovací hodina.11. Seznámení se zápočtovou testovací baterií pro letní semestr.12. Spolupráce mezi rozehrávači (křídly) a podkošovými hráči. Obranný trojúhelník. Hra somezením driblinku.13. Osobní obranný systém. Obrana na slabé a silné straně. Útok proti osobnímu obrannémusystému.14. Kontrolní test. Hra s posuzováním herní způsobilosti studentů a úrovně rozhodování.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro basketbal.

Literatura

VELENSKÝ, M. Basketbal - základní program aplikace útočných a obranných činností.Praha: Svoboda, 1998. DOBRÝ, L., VELENSKÝ, E. Košíková (teorie a didaktika). Praha : SPN, 1997.

Požadavky

osvojení herních dovedností

Garant

Mgr. Jan Charousek

Vyučující

Mgr. Jan Charousek