Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika sportovních her (KTV / DSHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / DSHE - Didaktika sportovních her, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systematika pohybových her, dělení her, terminologie, vztahy kooperace a kompetice ve sportovních hrách, dimenzionální vztahy ve sportovních hrách, obsah sportovních her (herní dovednost, činnost jednotlivce, kombinace, systémy). Herní výkon, týmový herní výkon, Determinanty týmového herního výkonu. Metodicko organizační formy.Pohybová hra a její úloha a možnosti v ontogenetickém vývoji člověka. Sportovní hra jako společensko ? ekonomický fenomén. Úloha pohybové hry v socializaci člověka. Hra jako prostředek výchovy (fair play, prožitek, konflikt, vztahy ve skupině v průběhu hry). Sportovní hra jako projev národních kultur.Koncepce výuky sportovních her, alternativní pojetí výuky SH.Vybrané aspekty kontroly pohybu při provozování pohybových her. Smyslové podíly na výkonu ve hře nebo realizaci herní činnosti. Vybrané problémy motorického učení ve sportovních hrách, otázka praxe a zkušenosti ve sportovní hře, uplatnění transferu. Automatičnost, podobnost, zobecňování. ). Začátečník x pokročilý ve sportovní hře charakteristické znaky. Problematika kvantitativního i kvalitativního výzkumu ve sportovních hrách, diagnostiky.Zaměřeno na hry: kopaná, volejbal, basketbal (házená).Cvičení jsou zaměřena na metodické výstupy se zaměřením na osvojování dovedností a řízení provozu vybrané pohybové hry. Důraz je kladen na rozhodování v jednotlivých sportovních hrách.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vyučování sportovních her.

Literatura

SUSS, V. Softball a baseball. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0-658X. NYKODÝM, J. - et., kol. Teorie a didaktika sportovních her. Brno. Masarykova univerzita : FSpS MU, 2006. 120 s. 1. vydání. ISBN 80-210-4042-4. ROUBAL. B., ŠAROCHOVÁ. D. et al. Základy florbalu. Praha : ČfbU a AŠSK, 1997. VELENSKÝ, M. Basketbal - praktická cvičení pro školní TV. Praha : Karolinum, 1994. VELENSKÝ, M. Basketbal - základní program aplikace útočných a obranných činností. Praha : Svoboda, 1998. PSOTTA, R. FOTBAL - základní program. Praha : NS Svoboda, 1999. HANZELKA, R.:. Průpravná a herní cvičení ve volejbalu, ČVS, 2001. KAPLAN, O. Volejbal. 1. vyd. Praha : Grada, 1999.

Požadavky

Účast na výuce, vedení rozcvičení, správná aplikace rozhodování a účast na organizaci výuky, zpracování a realizace metod. výstupu a teoretické práce na vybrané téma.Ústní zkouška.

Garant

doc. PaedDr. Aleš Suchomel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Charousekdoc. PaedDr. Aleš Suchomel, Ph.D.